"Гостоприемните" стопани на заслон "Черни връх", които в новогодишната нощ отказаха да пуснат вътре премръзнал турист, ще продължат да управляват мястото още месец. Въпреки че в петък от Българския туристически съюз (БТС), собственик на заслона, дадоха заявка, че те ще бъдат "уволнени", т.е. договорът им за наем - прекратен.

Това стана ясно от думите на Мирослав Дачев от БТС в сутрешния блок на бТВ.

Причината да се изчака с месец смяната на управителя Чавдар Евтимов и екипа му е, че това не трябва да се случва по средата на сезона, обясни Дачев. Затварянето на заслона докато се намерят нови стопани било рисковано, тъй като и други туристи можело да поискат да го ползват.

Мирослав Дачев отново подчерта, че поведението на сегашните управители е напълно неприемливо:

"Съгласно правилника на БТС, високопланинските обекти и отдалечените хижи трябва да оказват денонощна помощ на туристите в планината", припомни той.

Именно заради това неговото становище е, че договора с наемателя Чавдар Евтимов трябва да бъде прекратен. Евтимов искал това да стане веднага, но молбата на туристическия съюз е да продължи да стопанисва заслона за още месец, докато се намери заместник.

"Ако остане заключен обектът, ще има много бедстващи", посочи представителят на БТС.

В студиото бяха и потърпевшият Кирил Радев и приятелят му Димитър Кенаров, присъствал на случая в новогодишната нощ. 

Радев подчерта, че няколко пъти в седмиците преди 31 декември се е качвал на една и съща височина с по-леко облекло и е минавал по сходни маршрути. Затова и бил в "добра спортна форма", когато от центъра на София стигнал до Черни връх за 3 часа и 20 минути. Имал още екипировка в раницата си. Това му изказване бе по повод критиките, че като бегач е излязъл в планината с твърде лека екипировка.

"Високопланинските обекти не са само търговски, те имат и социална функция – да спасяват човешки животи. Това не е местната бакалия, която да затвори в 5", коментира и Кенаров поведението на наемателите на залона.

Случаят от Нова година бе разрешен след намесата на планинските спасители. Милен Братанов от ПСС посочи, че когато стигнал при Кирил, той вече бил в добро състояние и без опасност за живота. Спасителят обаче подчерта: "Какво щеше да се случи, ако под Голи връх си беше навехнал крака – там няма обхват, няма хора? За мен зимната планина е изключително сериозно нещо и човек не бива да я подценява."