Кметове на големи италиански градове заявиха, че няма да прилагат декрета за сигурност и миграция на крайнодесния вътрешен министър Матео Салвини, а кметът на Палермо нарече този акт нехуманен и пораждащ престъпност, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Лявоцентристкият кмет на сицилианската столица Леолука Орландо обяви пред италианско радио, че "спира прилагането на закона що се отнася до компетенцията на общините".

"Това е нехуманен текст, защото нарушава човешките права и поражда престъпност, защото превръща в нелегални хора, намиращи се законно на наша територия", добави той. 

Кметът оспорва забраната да се предоставя жителство на хора с разрешително за временно пребиваване, която лишава кметствата от възможността да издават документи, необходими за получаване на медицинска помощ.

Салвини веднага отговори с видеоклип във Фейсбук:

"Искаш да не се подчиниш ли? Няма да ти пратя войски".

Министърът заяви, че скоро ще пристигне в Палермо, "за да предостави на гражданите вила с изглед към морето, конфискувана от един мафиот".

Лидерът на крайнодясната "Лига" прокара през парламента декрет, чрез който се забраняват хуманитарните разрешителни за престой, издавани досега на по-уязвими групи хора - семейства или самотни жени с деца, травматизирани при пътуването им към Италия, напомня АФП.