Зимният трансферен прозорец на 2019-а започна интригуващо - "Челси" ще плати 64 милиона евро (58 млн. паунда) за американския национал Кристиан Пулишич на "Борусия" (Дортмунд).

Германският клуб официално обяви сделката. Двата клуба преговаряха цяла есен, а към Пулишич интерес имаха също "Ливърпул", "Арсенал", "Байерн" (Мюнхен) и т.н.

Пулишич (20 г.) е атакуващ полузащитник. Той е роден в щата Пенсилвания, САЩ. Считан е за най-талантливия щатски футболист в последните години. За това помогна фактът, че на 16 премина в "Борусия", където качествата му бяха доразвити и халфът привлече вниманието на най-богатите клубове.

Пулишич има 115 мача и 15 гола за тима от Дортмунд. Двубоите му за САЩ са 23, а попаденията - 9.

Договорът му с "Борусия" изтичаше след 18 месеца. Клубът опита да го продължи, но не успя и явно е решил да го продаде, докато може да получи добра трансферна сума. Според английската преса в началото на преговорите германците са поставили цена от 80 млн. евро.

"Кристиан винаги е мечтал да заиграе във Висшата лига, казва спортният директор на "Борусия" Михаел Цорк. - Това определено има общо с американските му корени. Така ние не успяхме да удължим неговия договор и решихме да приемем изключително изгодната оферта на "Челси"."

Пулишич ще доиграе сезона в "Борусия" и ще бъде на разположение на "Челси" от лятото.

Трансферът му вече даде тласък на спекулации, че лондонският клуб може да продаде през юни Еден Азар на "Реал" (Мадрид). Белгиецът е цел на "белите" още от 2017 г. Миналото лято "Челси" отхвърли оферта от "Бернабеу" за него. Самият Азар тогава заяви, че предпочита да продължи кариерата си в Лондон.

Пулишич пък вече има заместник в "Борусия". Това е младият английски национал Джейдън Санчо, който смени "Манчестър Сити" с Дортмунд и само за няколко месеца започна да показва потенциала си.