В навечерието на Рождество Христово - и преди да се изправи пред съда на 7 януари по дело за сексуално посегателство срещу младеж в бар в Масачузетс, американският актьор Кевин Спейси се появи за първи път публично, откакто бе обвинен от актьора Антъни Рап, че му е посегнал сексуално през далечната 1986 г. Оттогава заваляха редица други обвинения.

Появата на Спейси е нестандартна.

Той публикува в YouTube триминутно видео, озаглавено Let me be Frank - вълнуваща игра на думи, която може да значи "Нека бъда откровен" или "Нека бъда Франк" - каквото е името на героя на актьора в най-силната му и емблематична роля в последните години - тази на Франк Ъндърууд в култовия сериал "Къща от карти" (House of Cards). 

С гласа, тембъра и в образа на Франк Ъндърууд, "убит" за последния сезон на сериала именно заради решението на продуцентите да извадят Спейси от него след обвиненията в сексуално насилие, актьорът защитава себе си. И героя си. Във видеото той отрича обвиненията.

"Знам какво искате... Да, разбира се, те може и да се опитаха да ни разделят, но това, което е имаме, е твърде здраво, твърде силно. Аз и вие споделяхме всичко. Казах ви най-дълбоките си и тъмни тайни. Показах ви точно на какво са способни хората. Шокирах ви с откровеността си. Но най-вече аз ви провокирах и ви накарах да мислите. И ми повярвахте...", започва обръщението на Спейси, препращайки към начина, по който Франк Ъндърууд се обръщаше към зрителя и споделяше с него всичко по време на целия сериал. 

В краткия клип актьорът заявява, че със сигурност има хора, които очакват със затаен дъх да признае това, в което го обвиняват. И се обръща към аудиторията: "Вие няма да повярвате в най-лошото без каквито и да било доказателства, нали? Не бихте отсъдили без никакви факти, бихте ли? Правили ли сте го? Не, не и вие. Много по-умни сте..."

Все така в стилистиката на Франк, който в сериите извършва убийство на журналистка и конгресмен и това са само част от "провиненията му", бидейки политик, Спейси казва:

"Ако не съм платил цената за неща, които и аз, и вие знаем, че съм направил, то аз определено няма да плащам цената за неща, които не съм направил"...

... "И въпреки заглавията, въпреки импийчмънта без процес, въпреки всичко, въпреки собствената ми смърт, аз се чувствам изненадващо добре. И увереността ми расте всеки ден, че много скоро вие ще знаете цялата истина. Но... почакайте. Вие никога не сте ме виждали мъртъв. Заключенията могат да бъдат толкова заблуждаващи...", завършва видеото, отново изцяло в телевизионния образ на актьора. 

Делото на 7 януари е за това, че Спейси е напил с алкохол в бар в Масачузетс 18-годишния към 2016 г. син на телевизионната водеща Хедър Ънръх и се е опитал да го опипва (възрастта, на която е позволена употребата на алкохол в щата е 21 години - б.р.) За случая говори самата тя публично преди време.

Твърденията дойдоха след първото публично обвинение срещу актьора за случая от 1986 г., след което обвиненията заваляха отвсякъде. За случая от 1986 г. него самият Спейси каза, че не си спомня за събитието, но се извини публично. След това отрече всички следващи твърдения, че се е държал непристойно. Освен това през септември 2018 г. окръжният прокурор на окръг Лос Анджелис заяви, че г-н Спейси няма да бъде преследван за обвинение в сексуално насилие, за което се твърди, че е извършено през 1992 г., припомня Би Би Си. 

Полицията в Обединеното кралство също разследва няколко обвинения, които се отнасят за времето, в което Спейси е бил артистичен директор в лондонския театър Old Vic.

Ето и цялото видеообръщение на откровения Кевин Спейски или на Франк Ъндърууд. А вие преценете кой от двамата е по-убедителен: