Екопротест срещу добива на въглищен газ в Добруджа ще се проведе в неделя в няколко града в страната. Събитието "Протест против проучвания и добив на шистов и въглищен газ в България!" е организирано във Фейсбук и ще се проведе в София, Варна, Благоевград и Пазарджик. До момента присъствие са потвърдили повече от 800 души от четирите града. Очаква се до края на седмица да се включат и други градове. Протестът ще се проведе на 7-ми септември от 18.00 часа пред сградата на Министерството на околната среда и водите.

Причината за реакцията на граждани и природозащитници е решение, подписано от служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова, в което тя дава разрешение за проучвания за въглищен газ в блок "1-1 Вранино". Блокът попада на територия на община Генерал Тошево, Шабла, Каварна, Балчик и област Добрич и е с обща площ 397,42 кв.км. В документа министър Жекова е съгласувала проучване за цялостен период 2014 -2019 годишна и годишен работен проект за 2014 година.

Проучването за нефт и въглища е възложено на американската компания "Парк Плейс Енерджи Корп", която е обявила на сайта си, че планира да търси гориво във Вранино още през юли. Служебната министърка е подписала решението на 26-и август, като подчертава, че проектът няма да окаже "значително отрицателно въздействие" върху растения, животни, птици и местообитания в защитените зони по  НАТУРА 2000 Дуранкулак, Крайморска Добруджа, Калиакра и Било.

Еколози обаче алармират, че проучвателните процеси ще имат сериозни последици върху околната среда. Методът, който се очаква да използва американската компания е т.нар. въглищно възпламеняване (въглищна газификация), при който се запалват открите слоеве въглища. Отделя се нискокалоричен газ, който при допълнителна обработка се превръща в гориво или в други химически продукти. Според еко експертите добиването на синтетичен газ по този начин е скъпо и нерентабилно, защото въглищните слоеве са на много голяма дълбочина. При запалването им се отделят много вредни вещества, които остават във водата, почвата и въздуха.

"ЗЛАТНА ДОБРУДЖА е заплашена от унищожение!
ЗАПОЧВАМЕ ОРГАНИЗАЦИЯ за ОТПОР срещу АГРЕСОРИТЕ и за ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ИНТЕРЕСИ!
ВКЛЮЧЕТЕ СЕ И ВИЕ И СЕ ОРГАНИЗИРАЙТЕ ПО МЕСТА!
НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ДРУЖНО ПРОДАДОХА И ПРЕДАДОХА РОДИНАТА!
ВРЕМЕ Е ДА ВЗЕМЕМ НЕЩАТА В НАШИ РЪЦЕ!",

се казва в призивът за протест отправен в социалните мрежи.

Според някои от природозащитниците добивът на газ чрез въглищно самозапалване може да бъде по-опасен и от фракинга (хидравличен удар), с който се добива шистов газ. Върху проучванията и добиването на шистов газ беше наложен мораториум още през 2012 година след серия от протести на граждани и еколози. Според икономиста Красен Станчев обаче проучванията са  продължили и е била спряна само едната от общо три концесии за фракинг.