Администрацията на президента Доналд Тръмп е наредила на военните да започнат да изтеглят около 7000 войници от Афганистан през идните месеци, са казали двама неназовани представители на Пентагона, цитирани от "Ню Йорк таймс". Според изданието това е рязка промяна в 17-годишната война там, която е втрещила афганистанските власти. Те не са били информирани за плановете.

Тръмп е решил да изтегли почти половината от американския контингент в страната малко след като съобщи, че изтегля и военните на САЩ от Сирия и часове след като министърът на отбраната Джеймс Матис обяви, че подава оставка от края на идния февруари заради несъгласия с близкоизточната политика на президента.

Решенията на Тръмп рисуват "мътна картина" на бъдещето на най-дългата война, която САЩ са водили. Изданието отбелязва вълната от насилие, заляла напоследък афганистанската столица Кабул, както и преговорите, които САЩ водят с талибаните за сключване на мир.

"Ню Йорк таймс" цитира неназовани афганистански представители, че в лицето на Матис са загубили силен глас в тяхна подкрепа, когато обстановката на терен е била обсъждана в Белия дом. Те са казали, че никой не ги е информирал предварително за решението и че са се страхували от импулсивността на Тръмп.