Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу двама от квесторите на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, съобщиха от държавното обвинение.

Станислав Лютов и Елена Костадинчев са предадени на съд за това, че в периода от 20 август 2014 г. до 14 януари 2015 г в София, действайки в качеството си на квестори при "Корпоративна търговска банка" АД, в съучастие като извършители, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество.

От това последвали значителни щети на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), като деянието е извършено умишлено и причинените вреди са в особено големи размери - общо 1 070 383,83 лв. и престъплението представлява особено тежък случай.

Престъпното поведение на двамата обвиняеми се състои в разпореждане за осчетоводяване на предсрочно прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в нарушение на Закона за гарантиране на влоговете в банките. По отношение на двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение "подписка".

Ако бъдат признати за виновни, Станислав Лютов и Елена Костадинчев могат да получат наказание "лишаване от свобода" от 3 до 12 години, както и "лишаване от право да упражняват определена професия или дейност" и "лишаване от право да заемат държавна или обществена длъжност".

Обвинението срещу тях се повдига три години след като започна разследването. Още през 2015 г. беше обявено публично от премиера Бойко Борисов, че през последните си дни като квестори в КТБ двамата неправомерно са преправили около 1000 договора за преференциални депозити, така че титулярите им да могат да получат обезщетения от 100 хил. евро, на каквото не са имали право.

По думите на Борисов от това Фондът за гарантиране на влоговете е ощетен със 100 млн. евро. Повдигнатото обвинение  обаче е за малко над 1 милион лева. Борисов каза още, че квесторите на КТБ са отписвали обезпечения по кредити към КТБ на компаниите "Петрол", "Рубин", "Дунарит", "Авионамс", контролирани тогава от бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.