Кубрат Пулев се завърна в България от САЩ в доста добро настроение. В края на миналата седмица той подписа договор с прочутия промоутър Боб Аръм, човек, защитавал интересите на най-големите в историята на професионалния бокс.

Така Америка и Лас Вегас са новият хоризонт на Кобрата, но пред журналисти на летище "София" той няколко пъти поясни, че ще настоява и в бъдеще да има мачове в България. Последният - срещу британеца Хюи Фюри, беше в зала "Арена Армеец".

"Боб Аръм не е просто агент, той е човек история и е много опитен в тази сфера. Много сериозен човек, един от най-сериозните в бокса като цяло. От доста време работим за този договор, затова направихме тази гала в София. Може така да е предначертан пътят. Разговаряме с него още от мача с Кличко и той винаги е бил в помощ. Горд съм, това е човек не само на години (бел. ред. 87), а и с опит. Най-хубавото е човек като чуе такива думи, отделно това не са просто думи, той го мисли и вярва това. Аз също вярвам", така започна Кубрат, а последното бе по повод на начина по който Аръм го представи - като бъдещия световен шампион.

"Следващият ми мач ще бъде в Ню Йорк или Лас Вегас, около март месец, продължи Пулев. - Точната дата ще я уточним. Той ни предостави всичките им зали - в който щат искаме, в този да тренираме, треньори и т.н. Надявам се с тази промяна да излетим нагоре. Крайно време е да има по-сериозно развитие. "Продължаваме напред" не го казах случайно (бел. ред. след мача с Кличко). Винаги се стремя и тренирам, сериозен съм в цялата работа и всичко, което е около бокса. Каквото трябва от мен го давам. Оттам нататък трябва и доза късмет."

Кобрата не скри, че е получил добър контракт - с доста по-добри условия, отколкото при "Зауерланд", с които скъса наскоро и дори върна пари.

"Договорът включва минимум три гарантирани мача на година. Парите са много сериозни, не е като в България и Германия. Може още догодина да се изправя срещу Антъни Джошуа за световната титла. Зависи от тях, аз съм готов и ще тренирам. Всеки един мач ме обогатява, но аз съм зареден с много енергия, позитивизъм и настроение. Така че оттук нататък ще мачкаме много здраво. Хората там са много отворени, открити и позитивни. Както "Зауерланд" преди десет години. Не искам да ги сравнявам, но тук говорим за друг свят. Няма да дам 150 хиляди на "Зауерланд", за да отида на по-лошо място. Когато се разделяш, се надяваш да отидеш на по-хубаво. Знаете, че аз съм шахматист и трудно губя партия." 

"Обсъждахме съперници, но говорихме и с IBF, а не просто да стоя и чакам като миналата година всякакви противници да се отказват. Не играх година и половина и накрая Фюри едва се нави да дойде. Идеята е да направим мачове, докато се стигне до двубой за световната титла. Естествено, аз трябва да ги спечеля. Разбира се, че чувствам по-голяма подкрепа. Друго е, когато имаш такъв човек зад гърба и такава мощна машина. Когато човек има желание и мечти и ги следва, и вселената му съдейства. Няма нищо невъзможно и това не е клише, не го казвам просто така. Мога да стана световен шампион и да победя както Антъни Джошуа, така и всеки един от тежката категория. Мога и да загубя", философски е настроен най-тежкият ни боксьор.

Той ще продължи да работи с германския треньор Ули Вегнер:

"Продължавам да работя с Ули, ще видим как точно ще се напаснат нещата. Може да пътува с мен до Щатите, защо не? Аз говорих с него. И той вече почти е напуснал "Зауерланд", така че е свободен да работи. Въпросът е оттук нататък да се правят големи неща.  Моментът е назрял."

А как по-големият от братята Пулеви гледа на това, че големите в тежката категория - Джошуа, Дионте Уайдър, Тайсън Фюри и т.н. не го слагат в сметките?

"Супер, да. И стилът ми е такъв, че винаги в началото изчаквам за абсолютно всичко. Дори когато разговарям с хората, изчаквам, изслушвам... след това си казвам думата, появявам се силно и мощно. Така че дали говорят или не, ще заговорят със сигурност." 

Номиниран е в десетката на Спортист на годината. Иска ли да стане №1 отново?

"Не. Има пресни европейски и световни шампиони, има хора, на които трябва да им се дадат криле, нужни са им. А аз си имам и то сериозни криле. За мен е важно това признание, че съм в десетката. Ставал съм първи, не ми е нещо "уау". Ще се радвам да бъде максимално обективна десетката, да са доволни спортистите."

Подготовката му за новото предизвикателство започва още в началото на 2019-а - отвъд океана.

"В началото на януари ще отида във Вегас и там ще тренираме. Брат ми заминава още сега на 15-и, защото може би ще има мач по-рано. Ще се готвим в топ зала. Брат ми ще работи с американски треньор, който ще тренира и мен", разкри Кубрат.

И отново бе върнат на прословутата тема за мач с Антъни Джошуа за три от поясите на тежката категория.

"Еди Хърн (бел. ред. мениджърът на британеца) може да си приказва, но се взема под внимание какво говори. В крайна сметка е важно и IBF какво казва, така че ще видим. Дали ще е сега, април, октомври или през 2020 г., за мен няма значение, аз съм в супер момент, имам супер енергия, готов съм. Дали ще е шест месеца по-късно или по-рано, няма значение. Имайте предвид, че не е само Джошуа, трябва да се изправя и срещу други противници, които не са за подценяване", рече боксьорът.

Финалът бе за това колко е спечелил от срещата с Хюи Фюри, какво се изписало по темата и т.н.

"Жълти вестници, те не са и вестници, пишат, че съм взел един милион на мача с Хюи Фюри. Това са пълни, ама пълни глупости и десет процента не съм взел от този милион. Печалба от България няма, но въпреки всичко пак ще има мачове тук, гарантирам го. Ще вложа цялата си енергия в това. Защото българите сме силни и мачкаме", в типичния си стил завърши Кубрат Пулев.