Бившият представител на ДПС Осман Октай коментира пред Нова телевизия въпроса дали Касим Дал е поръчал убийството на лидера на ДПС Лютви Местан. Според Октай службите за сигурност у нас се ангажират с дискредитиране на политически опоненти.

Октай подкрепи думите си с цитат от доклад, в който се посочва, че той е в основата на подготвяно покушения срещу бившия вече лидер на движението.

„През 2005 г. е получена информация за създаване на бойна група в Истанбул с цел ликвидиране на Ахмед Доган, подкрепяна от отцепили се лидери на ДПС в България. Сигналът, към настоящия момент, продължава да бъде актуален”, пише в документа.

Бившият депутат от ДПС заяви, че документът е от времето, когато Касим Дал е бил зам.-председател на Комисията по национална сигурност и е отговарял за службите.

В петък бившият шеф на контраразузнаването и политик от ДСБ ген. Атанас Атанасов показа в студиото на bTV сигнал за подслушване на политически противници на властта по време на кабинета на Пламен Орешарски. Според писмото Касим Дал е бил подслушван след получен в МВР анонимен сигнал, според който той е подготвял покушение срещу лидера на ДПС Лютви Местан и Делян Пеевски.

"Тогава на Местан е осигурена охрана. Става дума за нещо скалъпено. Разбирам ако бяха контролирали Касим Дал по линия на сигурността, защото неговите връзки с властта в Турция са известни, но да хвърлиш такава анонимка на криминалната полиция. Да въртят месеци наред и после да предоставят информацията на политическото ръководство на страната", заяви Атанасов.

Според Осман Октай службите са намесени и в случая „Бисеров".

"Службите изцяло го покриха." беше отговорът на Октай на въпроса „Какво става с Христо Бисеров?" 

"По неговия случай не се работи, оставя се във времето да се забрави", каза още бившият депутат от ДПС, позовавайки се на свои източници от прокуратурата и службите.

"Днес ДПС говори за широко съгласие, за подкрепа на добри идеи в името на държавата, но всичко остава на думи. С тези хора начело, листите на ДПС са провокация към хората," коментира още движението Октай и препоръча на бившите си съпартийци да бъдат по-ниски от тревата и по-тихи от водата, когато говорят за национално съгласие.

Според него с привличането на известни личности в листите си ДПС се опитва да покрие дискредитираните хора, които са преследвани за данъчни и други престъпления.

Осман Октай каза още, че най-вероятно заканите от страна на ДПС към ГЕРБ не са забравени.