Българската еврокомисарка Кристалина Георгиева заяви днес, че очаква страната ни да има "значителна роля" в следваща Европейска комисия. Председателят и Жан-Клод Юнкер се очаква да обяви структурата и състава й най-късно до 8 септември.

Президентът Росен Плевнелиев прогнозира вчера, че Георгиева ще има важен икономически ресор. Днес, в разговор с кореспондентите на български медии в Брюксел, тя отказа да даде подробности, посочвайки, че това не е редно, докато Юнкер не е сглобил докрай екипа си.

"Има много области, в които мога да работя", каза Георгиева.  Тя има 18-годишен стаж в Световната банка, на която беше вицепрезидент, преди да бъде номинирана от ГЕРБ за еврокомисар през януари 2010 година.

Георгиева припомни, че в банката е била директор по околната среда, както и по инфраструктура и енергетика, като част от портфейла на устойчивото развитие и че там се е занимавала и с бюджети.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза вчера, че възможните ресори на Георгиева могат да са транспорт, екология или енергетика. Днес тя отказа да потвърди, или да отрече.

Какви ще да точните отговорности на Георгиева, зависи до голяма степен от структурата на следващата Комисия. Другите икономически ресори в сегашната включват икономически и парични въпроси, вътрешен пазар и услуги, конкуренция, заетост и социална политика, бюджет, земеделие, търговия, индустрия и предприятия, отчасти - дигитален дневен ред, климатично действие и регионално развитие.

Християндемократът Юнкер обеща да даде на коалиционните си партньори в Европейския парламент, социалистите, важен икономически ресор. Кандидат за него е номинираният от Франция бивш министър на икономиката и финансите Пиер Московиси. Според предварителни коментари обаче Германия има резерви срещу това той да получи икономиката и финансите - позиция с голяма власт по отношение на бюджетната дисциплина и реформите в еврозоната. Не вероятно страна извън нея да получи този ресор.

Юнкер обеща инвестиционен план от 300 милиарда евро за съживяване на растежа и заетостта в Европа през петгодишния си мандат. Наблюдателите предполагат, че за него ще отговаря отделен комисар и сочат като евентуален избор Московиси. Не е изключено обаче това да бъде и Георгиева.

Днес тя каза, че не очаква отношенията между ЕС и Русия да са водещи в бъдещата й работа, което предполага, че тя няма да е свързана с енергетиката.

За важен икономически ресор претендират още Великобритания - вероятно вътрешния пазар и/или финансовите услуги, Германия, която според слуховете се цели в търговията, Румъния, която иска да запази земеделието, но е в конкуренция с Испания, която изпрати в Брюксел бившия си земеделски министър Мигел Ариас Канете. Латвия и Естония номинираха за комисари бившите си министър-председатели Андрус Ансип и Валдис Домбровскис - и двамата с икономически профил и амбиции за такива портфейли. Днес Дания обяви, че кандидатира за комисар своя министър на икономиката  Маргрете Вестагер.

Георгиева беше сред кандидатите за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, пост, на който лидерите на 28-те назначиха снощи италианската външна министърка Федерика Могерини. Георгиева я поздрави и подчерта, че довчера са били конкурентки, а от днес са колеги. Тя поздрави полския министър-председател Доналд Туск, когото срещана на върха на ЕС снощи посочи за следващ председател на Европейския съвет и подчерта, че това е голям успех за Източна Европа.

"Това че България е между кандидатите за ключови места, за мене е успех", каза Георгиева. По думите й той характеризира страната ни като "силен конкурент в управлението на Европа".

Комисарката призна, че не дължи попадането си сред кандидатите за най-високите позиции на страната си. "Във всеки случай не беше и моя идея и мое хрумване", добави тя. Георгиева смята, че резултатите от работата и през изтичащия й мандат на комисар по хуманитарната помощ и отговора на кризи са я направили видима в Европа и по света и лидерите в ЕС са преценили, че може да влезе в състезанието.

"Аз съм работила в повече от 100 страни по света, имам репутацията на човек на действието и съм косенсусна фигура, каза тя", подочвайки и че не членува в политически партии, макар да е била номинирана от ГЕРБ.  

Георгиева посочи и че страната ни изживява "трудни времена" заради продължаващата икономическа криза, конфликтите в Украйна и Близкия изток и настанилата се у нас продължителна политическа нестабилност. "Най-хубавото, което се случи на нас, е да сме член на това европейско семейство. Не сме сами. И аз се надявам, че трудностите ще водят Европа към повече единство", каза Георгиева.