Как ще бъде похарчено наследството на Маргарита Занеф, завещано на Националната галерия? Това се питат мнозина творци от столичната артсцена, откакто бе оповестена последната воля на българката, живяла в Австралия и починала през 2016-а, да дари близо 2 млн. лв. на институцията.

„Все още няма откупки с парите от дарението, защото през изтеклите месеци бяха създавани правила, по които тези пари могат да се харчат“,обясни пред „Площад Славейков“ и.д. директорът на галерията Ярослава Бубнова.

По думите на Бубнова са необходими правила как и за какво да бъдат използвани парите от наследството, защото досега не е имало подобен случай, а от галерията биха искали да насърчат и други дарители да постъпят като Маргарита Занеф.

„Това изисква време, защото няма такъв прецедент – как се постъпва, как се плаща, как се уточнява авторското право и другите права, как Галерията получава със сигурност произведенията, които ще купи, до края на своето съществуване и прочие, и прочие. Националната галерия много рядко купува произведения и е много трудно да се реши как да става тази процедура“, твърди Бубнова.

Изборът какви произведения да бъдат купени ще бъде направен по системата на „двукамарен парламент“, казва директорката. Първо специалистите и уредниците от Националната галерия дават предложения, след това втора комисия от външни експерти посочва кои от предложените творби да бъдат купени.

„Ще приемаме предложения и от други авторитетни лица, но не от авторите на самите произведения, защото това създава голямо объркване“, отбеляза Бубнова.

По думите ѝ експертите от галерията не вярват, че занапред ще има редовно пари за запълване на сбирката – затова сега искат да използват наследството на г-жа Занеф за откупки, с които „да положим някакви стратегически основи, примерно да се добавят някакви направления в българското изкуство или някои автори, които досега са били без внимание по отношение на държавното колекциониране“.

На въпрос дали ще опитат да купят произведение на Кристо Ярослава Бубнова отговори, че предложението ѝ към „предишното ръководство“ било именно такова.

„Много би ми се искало да закупим не каква да е негова работа, тя трябва да е оригинална – това, което той нарича живопис, подписана с неговото участие. Иска ми се това да е опаковането на Райхстага, защото това е много символична работа за нас, в Източна Европа, преодоляването на това разделение със Запада. Това от практическа гледна точка е много сложно, честно казано, защото тези работи на Кристо са страшно популярни и почти не са на пазара“, каза и.д. директорката.

Ако бъде решено със завещаното от Маргарита Занеф да бъде купена работа на Кристо, според Бубнова парите ще стигнат за „едно нещо – и се надявам, че би ни останало и за още нещо“. Тя уточни, че този разговор е хипотетичен. Междувременно експертите от галерията вече били събрали своите предложения.

"Площад Славейков"