Съединените щати вярват, че инцидентът в Керченския проток е добро напомняне за Европа колко лош е проектът за газопровода "Северен поток-2“.

Карта от ТАСС на газопровода "Северен поток 2"

Тези думи бяха казани във вторник от представител на Държавния департамент в Брюксел по време на брифинг за журналисти, предава TACC.

"Инцидентът в Керченския проток трябва да бъде напомняне за всички европейски съюзници, защо" Северен поток-2 "е толкова лоша идея", каза той. "Керченският инцидент служи като напомняне, че колкото повече газова инфраструктура заобиколя Украйна благодарение на "Северен поток-2", токова по-слаби са средствата за ограничаване на руската военна агресия".

Говорител на Държавния департамент добави, че поради инцидента в Азовско море Германия е реагирала по-отзивчиво на критиките към "Северен поток 2".

"В нашите консултации с Германия видяхме някои индикации за това, че нашето послание започна да се възприема по-добре след инцидента в Керченския проток. За германците става все по-трудно да кажат, че това е чисто търговски проект", каза той.