Философът и политологът Иван Кръстев е българинът, който ще участва във формирането на Европа през 2019 година в последната класация на европейското издание на "Политико". В нея влизат имената на 28 изтъкнати европейци - по един от всяка държава членка.

"В случая  на Европа диагнозата на Кръстев е, че миграционната криза влоши отворена рана: нарастващото разделение между вземащия решенията елит и обикновените гласоподаватели. За евроскептици като брекзитърите в Обединеното кралство или като унгарския лидер Виктор Орбан, кризата стана средство да убеждават избирателите, които усещат, че либерализмът и глобализацията са ги направили "втора класа граждани", за които Европа повече не работи, пише "Политико". Това чувство е особено остро в страни, които претърпяха радикална либерализация след падането на комунизма".

Изданието нарича труда на Кръстев "След Европа" (2017 г.), "предупредителен изстрел" за правещите политиката в Европа. 

"Политико" нарича стила на Кръстев "афористичен и игрив". Отбелязва, че в разговор той често разказва виц, за да илюстрира по-сериозен политически нюанс и че не използва социални медии, дори няма мобилен телефон.

"При публични изяви, той рядко разчита на подготвени бележки, но изтглежда, че премисля аргументите си на глас", пише изданието. "Неговият често неортодоксален анализ го утвърди като един от учените по-чувствителни към това, което той нарича "заплашеното мнозинство" и "забравените губещи" в епохалните промени на века".