Появата на снимачен екип на Първи канал на руската държавна телевизия в близост до военен обект в графство Бъркшир, Великобритания предизвика доста вълнения, съобщава руската редакция на Би Би Си като се позовава на информация на "Мейл он сънди".

Кореспондентът на Първи канал Тимур Сиразиев и операторът Дмитрий Волков на 21 ноември т. г. били засечени в близост до мястото, където е разположена 77-ма бригада на британската армия. Бригадата е специализирана в кибервойната, борба с терористичната пропаганда в интернет, психологически операции, работа в социалните мрежи и в даркнета.

Камерите за наблюдения са записали действията на руснаците в непосредствена близост до базата на бригадата. Тяхната сребриста тойота била забелязана и в близкото село, около воените казарми и домовете на служащите, където живеят офицерите от 77-ма бригада и семействата им.

Сиразиев отговори на обвиненията в профила си в инстаграм.

"Аз съм журналист, не съм шпионин. Пишат за нас в британските медии. Пишат неистини. Подробностите в новините на Първи канал", написа той.

На следващия ден, 22 ноември, в програма "Время" на телевизията беше излъчен 8-минутен репортаж на Сиразиев и Волков за "фабриката за тролове край Лондон".

Как реагира Лондон

След този случай военният министър на Великобритания Гевин Уилямсън призова гражданите да бъдат бдителни и да съобщават за подозрителни лица край или на територията на военните обекти.

"Гледаме на безопасността на военните бази и на личния състав крайно сериозно", каза министърът.

В секретен документ, пратен до командването, се съдържа и справка за Сиразиев - той е шеф на кореспондентското бюро на Първи канал в Лондон, като се споменява, че е вземал участие в отразяването на инцидента в Солсбъри със Скрипал.

Там се отбелязва и че кореспондентът се е опитал за влезе на територията на военен обект като дал името си, медията, за която работи и целта. Бил му отказан достъп до базата.

"Подозрителните обиколки на Сиразиев са били проследени от охраната на военната база", твърди източник от британската армия пред Би Би Си.

Военните, които забележат журналистът от Първи канал край своите части, не трябва да започват разговор с него, а трябва веднага да докладват, се казва в указанията на военното министерство.

Репортажът на Първи канал

В репортажа си Сиразиев твърди, че на територията на 77-ма бригада се произвеждат фалшиви новини, в това число тук били създадени видеата за последствията от химическите атаки, извършени от проправителствените сили в Сирия.

"Тези постановки станаха една от основните причини за ракетните удари на западната коалиция по Сирия, в тях не е минало без участието на британските военни", се казва в репортажа.

В него се включва и историята с отравянето на Серей и Юлия Скрипал, за което британските власти обвиниха ГРУ. Репортажът иска да докаже, че покушението е било инсценирано от военни от 77-ма бригада, а експерт по информационна безопасност заявява в интервю, че "че случаят "Скрипал" е най-добрият пример за фалшиви новини".

Като друг пример за фейк новини авторите на материала  посочват изданието Bellingcat, което се занимава с журналистически разследвания. Те твърдят, че е постановка видеото, което показва как се пренася зенитно-ракетният комплекс "Бук" в Източна Украйна. От него се предполага, че е бил свален пътническият самолет "Боинг" на Malaysia Airlines.

Докато громят фалшивите новини в репортажа си, самите автори на материала, както отбелязва "Дейли мейл", също прибягват към "дребна" фалшификация. От канала на британската армия в YouTube те вземат рекламен клип за свързочни войски  (Signals Unit) и го представят как истински снимки на работата на специалисти от 77-ма бригада.

Какво представлява всъщност 77-ма бригада?

Дейността на специалното подразделение на британската армия е основно в киберпространството. Неофициално военните от бригадата са известни като "чиндитите" - по името на подразделението на британската и индийската армия, създадено по време на Втората световна война в Бирма. То е воювало в тила на врага, занимавало се със саботажи и подривна дейност.

В сферата на дейност на 77-ва бригада влизат неутрализирането на кибератаките, борбата с пропагандата в интернет и противодействието на пиратството и екстремизма в Dark web.

В момента няколко групи военни с такъв профил са в Украйна, за да проведат обучение как да се защитават компютърни системи от кибератаки. Представители на тази военна единица инструктират и съветват правителствените сили в Ирак и в страни от Северна Африка.

В 77-ма бригада служат 1200 души, много от тях са IT специалисти.