„Тайно и полека“, без никакъв дебат, депутатите гласуваха партийната субсидия да остане 11 лева на глас. Въпреки очакването, че поне опозицията ще възрази.

Текстът в бюджета за следващата година, който определя размера на държавните пари, които партиите и коалициите получават за всеки един глас на избори, мина анблок с други членове от закона за бюджета. За него гласуваха 97 депутати със „за“, 46  с „против“, трима се въздържаха.

Въпросът да се намали ли субсидията за партиите става актуален почти всяка година, като тази това се случи и благодарение на премиера Бойко Борисов. При гостуването си в „Шоуто на Слави“ преди седмица Борисов бе принуден да каже, че ще разпореди на депутатите си да предложат с бюджета за 2019-а субсидията да стане 1 лева на глас. Такъв бе и един от въпросите на референдума, иницииран преди две години от шоумена и екипа му.

В шоуто Борисов припомни, че след референдума от ГЕРБ са направили предложение, за да се съобразят с гласуването, но останалите партии не го подкрепили. 

"Вкарахме го, ГЕРБ го подкрепи, не събра гласове. И работим по стария закон. В началото казахте, че сме парламентарна република. Ако направим 1 лв. субсидията, партиите ще попаднат в ръцете на богатите хора, не казвам олигарси", предупреди министър-председателят.

И на два пъти каза, че тази идея е популистка и рискова, защото дори да се помага от богати хора на партиите, то впоследствие те искат отплата. На настояването на Трифонов Борисов накрая каза: "Кажете какво да предложа и ще го предложа". И продължи по темата с единия лев на глас: 

"Това е дебат, който може да се проведе пак. Има риск, голям, убеден съм, но мога да поема ангажимент и ще го предложа. Но всеки от нас трябва да знае какви са рисковете, много по-скъпо е след това..."

По време на разглеждането на бюджета в ресорната комисия в парламента преди седмица депутатите отново срамежливо замълчаха по този въпрос и текстът мина безпроблемно. Както се случи и днес. Въпреки че от БСП нееднократно са заявявали, че са за намаляване на размера на партийната субсидия, но не и до 1 лев.

Мотивите на всички партии да не са съгласни субсидията да бъде намалена е, че… щели да изпаднат в зависимости от хора с интереси, бизнесмени и пр.

Субсидия получават всички партии, минали бариерата от 1 на сто от всички гласове, както и коалициите, минали 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание.