Великобритания ще бъде потопена в най-дълбоката си рецесия от 30-те години на миналия век, ако страната напусне Европейския съюз без споразумение предупреди „Банк ъф Ингланд“ вчера, цитирана от вестник "Таймс". 

Цените на жилищата могат да паднат с 30%, лихвените проценти да се покачат до 5,5%, а икономиката да се свие с 8% - по-голямо свиване, отколкото след финансовата криза през 2008 г., показва най-лошия сценарий. Бен Бродбент, един от заместник-гуверньорите на банката, каза, че това ще бъде по-лошо от всяка криза, тъй като "се върнахме обратно на злато", както когато икономиката катастрофира през 1930 г. През финансовата криза през 2008 г. британската икономика се сви с 6,3%. Банката даде оценката си часове след като правителството анализира, че икономиката ще се свие при всички варианти на "Брекзит".

Финансовият министър Филип Хамънд каза, че в "чисто икономически смисъл" Великобритания ще бъде по-зле, отколкото ако остане в Европейския съюз. В парламента обаче Тереза Мей каза, че анализът на правителството не означава, че страната ще бъде "по-бедна в бъдеще, отколкото сме днес". Анализите на Банката и правителството, които бяха наречени "измамни" и "нереалистични" от „брекзитърите“, очертават различни сценарии на "Брекзит", включително ако парламентът не одобри споразумението с Брюксел и Великобритания напусне ЕС през март без споразумение или преходен период, пише "Фокус". Анализът на кабинета показа, че икономиката ще се свие до 3.1% за период от 15 години, дори ако премиерът успее да постигне споразумение и да осигури "безпроблемни" отношения с ЕС.