"Това съм го писал още при предишните управления на Бойко Борисов и на други правителства. Управляващите ни си мислят, че българският народ е като руския народ - ако го тъпчеш достатъчно дълго, ще го стъпчеш. Българският народ не е като руския народ, а само се прави на такъв от време на време. Ако го тъпчеш достатъчно дълго, българският народ излиза на бунт, не се предава. Това им е грешката. Мислят, че сме руснаци".

Това заяви политологът проф. Евгений Дайнов пред "Фокус". Според него "да нахлузиш феодални нрави върху една европейска страна, модерна, съвременна, е напълно губещо", защото "тя ще се съпротивлява".

Дайнов е убеден, че протестите влияят на властта.

"Тя е във видим страх, защото не разбира, какво се случва. За първи път няма отговор на въпроса "Кому да дадем пари, за да спрат да викат", няма отговор, не се протестира за пари", коментира той.

Според Дайнов оставката на Валери Сиемонов не е просто маневра.

"Бойко Борисов като е притиснат, хвърля глави с надежда да успокои хората. Той и 2013 г. го правеше това, метна няколко министерски глави, не се получиха нещата, накрая метна своята. Това прави. Той се опитва да метне към Зелените главата на Цеко Минев, ако помните, като казваше, че Цеко Минев е собственик на "Юлен". Само че вече няма силата наистина да взима всички глави, които иска", смята Дайнов.

Според него вече имаме правителство на малцинството.

"Волен Сидеров прави обичайното в края на един парламент, в който той е бил в мнозинството: да се препозиционира като опозиция, за да изглежда по-свеж за следващите избори. А този парламент е в края и Волен Сидеров го е усетил безпогрешно", коментира Дайнов.

Според него не е ясно докога хората ще останат на улицата и дали ще излизат всеки ден.

"Докато има феодален модел на конструкцията и поведение на властта, нахлузено върху модерно европейско общество, всеки ден ще има поводи за протести. Дали всеки ден ще се протестира, не е ясно. Но както каза Тодор Живков, той когато беше в края на мандата си, всеки ден, всеки час, навсякъде има материал. Това е положението", смята Дайнов.