Миналия петък евродепутатът Николай Бареков бе поканен от водещия на предаването "Още от деня" по БНТ Емил Кошлуков, като първият обяви новина - колегата му в ЕП Ангел Джамбазки написал "донос" срещу него и срещу партньора на ВМРО в управлението - лидера на "Атака" Волен Сидеров. В основата на това писмо, адресирано до членовете на групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР), Джамбазки посочва, че Бареков се опитва да компрометира личността му, а политиката на Сидеров противоречи на тази на консерваторите. Формалният повод е анонсираната наскоро дружба между бившия тв водещ и лидера на "Атака", вследствие на която Сидеров обяви, че ще става консерватор и иска да се присъедини към алианса (Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа (АКРЕ)). ВМРО, на която Джамбазки е заместник-председател, също е на път да стане пълноправен член на АКРЕ.

В петък Бареков зачете в ефир части от писмото. А после Джамбазки коментира, че явно лидерът на "Презареди България" го е превеждал с Google преводач. Първият определи текста като "донос", а вторият - като "интрига". "Писмото е част от вътрешната ни кореспонденция и тя е свързана само и единствено с отношения, които не засягат г-н Сидеров", изтъкна днес пред бТВ Джамбазки. Какво всъщност пише в това писмо? И каква е предисторията му?

След сутрешното участие на Джамбазки Бареков разпространи текста чрез един от профилите си във фейсбук. Автентичността му беше потвърдена и от екипа на Джамбазки.

Единственият консерватор

В него евродепутатът от ВМРО разказва, че дълго време е мълчал за проблема, но е решил да го сподели с колегите си, защото можело да пострада репутацията на всички консерватори (пълния текст можете да прочетете долу). После споделя, че партията му, както и той персонално отдавна са обект на негативна кампания, която идва не от опозиционни формации, а отвътре - от консерватора Бареков (наскоро "Презареди България", бившата "България без цензура", стана част от алианса). За да илюстрира това, Джамбазки е приложил извадки от фейсбук профила на Бареков, които Бареков обаче не е споделил във фейсбук. Но това и не е нужно, защото от години той публикува в социалната мрежа всякакви текстове, коментари, снимки и колажи по адрес на Джамбазки и лидера на "воеводите" Красимир Каракачанов, често придружени с обидни квалификации, и всеки заинтересован може да проследи тези статуси. Според Джамбазки целта на Бареков е да се представи като единствения истински консерватор в България.

Следва абзац, посветен и на Сидеров. Джамбазки посочва, че с оглед на това, че лидерът на "Атака" е част от управляващата коалиция "Обединени патриоти", ще се въздържи да го коментира. Но предупреждава колегите си консерватори, че политиката на партията на Сидеров противоречи на тази на групата и контакти на членовете й с лидера на "Атака" може да доведат до дискредитиране на цялата ЕКР.

Факт, една от най-големите разделителни линии между АКРЕ и "Атака" е анексията на Крим. За консерваторите тя е агресия от страна на Руската федерация, докато Сидеров я приветства. През октомври Бареков и Сидеров анонсираха новата дружба в София, като гост на конференцията бе и Ян Захардил – президент на АКРЕ и член на ръководството на ЕКР. Тогава на въпрос на Клуб Z относно разминаването в политиките и може ли "Атака" да стане член на АКРЕ предвид това обстоятелство, Захардил бе лаконичен. По думите му имало дълъг път да се извърви до пълноправно членство в АКРЕ, а и една държава членка да е против - такова не може да бъде осъществено.

Последва официално представяне на "Атака" на форум на АКРЕ в Кишинев. Източници на Клуб Z от групата разказаха, че поляците и англичаните, които са сред основателите на Алианса, били твърдо против членство на партията на Сидеров. Процесът е дълъг и трае от половин до една година, така че ще стане ли партията на Сидеров член на АКРЕ ще проследим далеч във времето.

Политическа грешка

Самият Сидеров се въздържа от коментар засега.

Такъв направи и днес Бареков. В отговор на запитване на Клуб Z той посочи:

"В писмото си г-н Джамбазки поравно клевети и злепоставя и мен, и г-н Сидеров. Изключително падение е политиката да се принизява до призиви да не се правят общи снимки, вместо да се отчете потенциала на бъдещия консервативно-патриотичен съюз в следващото представяне на България в ЕП. С Волен Сидеров днес и утре ще проведем срещите си в Брюксел, така както ги провеждахме в София и по света през последните месеци. Подобни изказвания са падение от морална, политическа и патриотична гледна точка, особено в контекста на това, че Джамбазки е мой коалиционен партньор в ЕП и коалиционен партньор на г-н Сидеров в България."

Джамбазки също коментира - че не е трябвало да споменава лидера на "Атака" в обръщението до колегите си.

"Това писмо е част от кореспонденция в групата на европейските консерватори и реформисти, породена от недопустимото, неприемливо и нередно поведение на член на тази група. Споменаването на г-н Сидеров в този разговор бе неуместно от моя страна и го отчитам като политическа грешка", посочи той.

Паралелно тече още една сюжетна линия - ще се явят ли заедно ВМРО, "Атака" и НФСБ във формата "Обединени патриоти" на изборите за Европейски парламент през май догодина и ако да - кой ще води листата. Известно е, че Сидеров се е "цанил" за тази позиция. Във ВМРО смятат, че това трябва да е Джамбазки най-малкото като най-разпознаваемото лице на Брюксел. Самият Джамбазки предложи въпросът с водачеството на листата да бъде решен на вътрешни избори, в които да участват не само членовете на партиите в ОП, но и всички симпатизанти.

Ето и текста на писмото в превод на български език.

Скъпи колеги,

С голямо недоволство реших да се обърна към Вас с този имейл. От доста време пазя всичко за себе си и не желаех да Ви замесвам в националната политика. Тъй като обаче Вие и Вашата репутация може да бъдат използвани за политически цели в България, стигнах до извода, че е крайно време да Ви пиша и да Ви предупредя.

От доста време съм свидетел на една отвратителна и очерняща кампания срещу мен и моята политическа партия и коалиция в България. Не бих Ви притеснявал при никакви обстоятелства, ако тази кампания идваше от моите политически опоненти от ляво или  дясно, тъй като такива кампании са нормални в политиката. Може би за Вас ще е изненада, че най-лошите и най-позорните коментари идват от нашия български колега Николай Бареков. За да илюстрирам това, в прикачения файл ще откриете кратка извадка от неговите публикации във Фейсбук, които според мен говорят сами за себе си. Допълнителни коментари не са необходими.

Целта на г-н Бареков е да се представи като единствен реален консервативен политик в България, като ме дискредитира, използвайки ЕКР и АКРЕ, за да получи признание.

По време на предстоящата пленарна сесия в Брюксел г-н Бареков планира да покани г-н Волен Сидеров (лидер на партия "Атака" и може да потърси за срещи някои от Вас. Г-н Бареков дори би могъл да се опита да доведе г-н Сидеров на срещата на нашата група. Тъй като г-н Сидеров все още е част от управляващата коалиция в България, ще се въздържа да го обсъждам допълнително. Ще Ви предупредя, че той е много противоречив политик с политически позиции, които противоречат на тези на нашата група. Следователно, всеки, който се среща с г-н Сидеров, рискува да дискредитира както себе си, така и цялата ни група.

Имайки предвид всичко това, бих искал да Ви помоля да помислите внимателно дали искате да се срещате и да си правите снимки с г-н Сидеров. Убеден съм, че такива срещи и снимки ще се използват за политически цели в България. Също така с тях може да се злоупотребява и да се използват в кампанията срещу мен. Ако решите да пренебрегнете този съвет, ще бъдете несъзнателно въвлечени във вътрешно-политическа борба. Взимането на страната на г-н Николай Бареков (макар и непреднамерено) ще Ви постави срещу мен и моята партия и ще затрудни бъдещото ни сътрудничество. Сигурен съм, че никой от Вас не би искал това да се случи.

Преди много време Ашли (Ашли Фокс) ме помоли да не ангажирам групата ни с национална политика. Оттогава следвам този негова молба и бих искал да Ви помоля учтиво да направите същото и да не участвате в срещи с г-н Сидеров и г-н Бареков.

Искрено се надявам, че ще вземете правилното решение.

С уважение, 
Ангел Джамбазки

Оригиналното писмо на английски език: