България е сред уязвимите места, където Русия може след Украйна да насочи своята "хибридна война".

Това става ясно от публикация на британския в. "Файненшъл таймс".

"Хибридната война" в Украйна, комбинираща военни и невоенни средства, реално може да е започнала преди години с действия в киберпространството и в газовата сфера, убедени са западни разузнавателни служби.

Кризата заплашва статуквото и може да се повтори и на територията на Стария континент, особено в балтийските страни и Източна Европа, предупреждава изданието.

В Прибалтика Русия, ръководена от Владимир Путин, нагнетява социално и политическо напрежение. "Тя създава политически анклави в прибалтийските републики", твърди Джонатан Еял, директор на британски център за военни анализи.

"Файненшъл таймс" дава като друг пример България. Ето какво пише вестникът за страната ни:

В България съвсем наскоро руската компания "Газпром" бе разкрита как диктува нови закони на енергийни шефове в София, преди предложенията да бъдат внесени в парламента. Въпросите, повдигнати от ЕС, български политици и САЩ, засягат корупцията при предоставянето на определени корпорации на изгодни договори за строителството на тръбопровода "Южен поток".

Българското правителство е най-корумпираното в Европа, гласи доклад на Еврокомисията от тази година. Отделно европейските разузнавателни агенции, включително германската БНД се опасяват, че цялата българска политическа система е обързана с престъпни организации, които имат връзка с руската държава и с разузнавателните служби на Москва.

"В много случаи, при всички тези ситуации руснаците търсят проблеми. Те се опитват да открият малки искри, които да създадат пожари", изтъква Джонатан Еял