За лидера на "Атака" Волен Сидеров властта, изразяваща се в депутатски мандати за неговата партия, се оказа по-важна от интересите на гражданите с по-малки материални възможности. Това стана ясно след гласуването на ветото на президента върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се въвежда нов екоданък върху старите автомобили.

Днес Сидеров и всичките му депутати подкрепиха отново законовия текст и отхвърлиха ветото, въпреки, че самият той преди няколко дни заяви, че е против този данък. Още по-любопитното е, че според справка от парламента това е единственото гласуване на Сидеров за целия пленарен ден.

Вчера Сидеров и всичките му депутати отсъстваха от залата, когато се гласуваше новия вицепремиер Марияна Николова. Една от причините за недоволството на Сидеров бе тази, че с връщането на Валери Симеонов парламента партията му остана с един депутат по-малко - от 8 те станаха 7.

Ветото бе отхвърлено, като при новото гласуване на промените в закона 130 депутати бяха "за", 46 "против", а "въздържали се" нямаше. Промените бяха подкрепени от 92-ма от ГЕРБ, 25 от "Обединени патриоти" 11 от "Воля" и двама независими - влезлият в парламента с листата на БСП Спас Панчев и бившият депесар Ангел Исаев. Двамата бяха заедно с мнозинството и вчера, когато бе гласувано назначението на Николова.

За мобилизацията вероятно има значение и това, че според Конституцията президентско вето се отхвърля ако в подкрепа на законовия текст гласуват отново поне 121 депутати. Такова изискване нямаше при гласуването на новия вицепремиер, който може да бъде избран ако е подкрепен от повечето от присъстващите в залата депутати. Николова зае поста със 116 гласа, което е по-малко дори от общия сбор на гласовете на "Обединени патриоти" и ГЕРБ - 122.

Ветото на президента събра 130 гласа срещу себе си, което означава, че щеше да бъде отхвърлено и без седемте гласа на "Атака".