Топикономистите на БСП проф. Румен Гечев и ГЕРБ Владислав Горанов се противопоставиха остро в студиото на Нова ТВ по въпроса дали България е изправена пред фалит. В понеделник ръководството на ГЕРБ свика спешна пресконференция, на която лидерът Бойко Борисов декларира, че до края на годината трябва да се вземе нов дълг от 4,5 млрд. лв., а до края на 2015 г. - общо 6 млрд. лв., иначе страната ще изпадне в ликвидна криза.

От вчера мизата г-н Борисов я вдигна на 10 милиарда. Аз предполагам с колегите, че следващите дни ще е небходимо да се теглят 100 милиарда. Мисля, че МВФ и Световната банка вече са в потрес, тъй като не знам дали и те ще издържат на такива числа. Движим се към колосални числа, започна Гечев.

Сметката е проста и тя не е плод на спекулации. И дори да бъркаме, бихме могли да сбъркаме с малко. Крайният резултат от емитирането на нов дълг ще бъде увеличението на резерва. Знаете, че приходната част не върви. Различни са оценките на дефицита в бюджета, но някои от тях стигат до 1,2 млрд. лева. Имаме плащания, имаме непланиран дефицит над 1,2 млрд., имаме подкрепа за ликвидност на банковата система. И ако се наложи, държавата ще трябва да помогне за изплащане на негарантираните влогове в КТБ. 2 млрд. лв. плюс дефицита, правят 4,5 млрд. лв. до края на годината, пресметна Владислав Горанов.

Но Гечев се отказа по-подготвен и диалогът продължи малко в стил учител-ученик:

Едни и същи неща ги пресмятате по няколко пъти. В Закона за бюджета за 2014 г. пише, че новият държавен дълг може да бъде до 4,4 млрд. лева. Не повече. Пише в закона, че държавният дълг трябва да достигне 18 млрд. лв. с натрупванията. Няма никакви промени в тази сметка. Единственото вярно нещо е, че планираните бюджетни приходи ще бъдат по-малко евентуално през тази година, призна Гечев.

Но той посочи, че в годините на управлението на ГЕРБ бюджетните приходи всяка година също са били по-малко от планираните.  През 2011 г. разликата е била 1,8 млрд. лв., през 2012 г. - 947 млн. лв. и 1,143 млрд. лв. през 2013 г.

И това е напълно нормално. В повечето страни по света бюджетните приходи реално се оказват по-малко, отколкото са планирани. Но все пак, във фискалния резерв ние имаме над 8 млрд. лв. и в него са включени плащанията, които предстоят тази година и 2015 г., обясни Гечев.

После премина в директни обвинения към Горанов:

Вие непрекъснато подклаждате срещу банковата система и това е опасна тактика. Вие бяхте част от екипа, който предложи да затворим цялата банкова система. Има 25 души свидетели.

Горанов му отвърна:

Г-н Гечев няма как да го знае, той присъства на тази среща само 45 минути, тя беше 4 часа.

Гечев го засече и тук:

След като колегите от ГЕРБ, управлението на БНБ и ДПС искаха банкова ваканция, настояваха пред всички, които бяха, аз бях упълномощен от името на председателя на парламента Михаил Миков и от председателя на парламентарната група Сергей Станишев да заявя нашата позиция и тя беше: няма да има извънредно заседание на парламента в неделя следобяд, следователно няма да има и банкова ваканция. Единственият човек, който можеше в неделя да свика парламента, беше председателят г-н Михаим Миков. След като аз уведомих събралите се, че няма да има такова заседание, аз като излязох, вие можехте да играете карти или шах. А какво ще си говорят, си е ваша работа.

Горанов се опита да извърти нещата:

Тогава думите на ГЕРБ бяха: Ние не подкрепяме банкова ваканция, но ако се наложи, ще подкрепим и това. И оттам нататък тръгна дебатът.

Няма как да се измъкнете. ГЕРБ беше за банкова ваканция. Вие бяхте готови да рискувате банковата система на България, за да си редите лентичките, да си режете и да печелите изборите, заяви Гечев.

Финалните думи на Гечев:

Заключението е: Няма финансова криза, ГЕРБ да спрат с предизборните агитки, които са за сметка на българската икономика и на чуждите инвестиции.

Горанов беше последен:

Ако трябва да заключим на заключението, няма никакъв проблем с това предварително да алармираме, че има финансови проблеми. Ако се окажем грешни, ще има повече пари в резерва.