Финансовите министри на Франция и Германия представиха днес предложението си за отделен бюджет на Еврозоната.

Това съобщи председателят на Еврогрупата Мариу Сентену след извънредна среща по-рано през деня.

Идеята на Брюно Льо Мер и Олаф Шолц се състои в това страните от Еврозоната да могат да се „впишат“ в бюджета само ако спазват стриктните правила на политиката на икономическо координиране.

Според документа целевите приходи ще се състоят от редовните вноски на страните, чиято парична единица е еврото. Те ще бъдат прехвърляни в бюджета на ЕС въз основата на междуправителствено споразумение.

Като част от бюджета на ЕС този на Еврозоната ще бъде субект на правилата на Съюза. Същевременно той ще действа в рамките на стратегически насоки, зададени от Еврогрупата всяка година.

Финансовите министри са приветствали плана на колегите си от Франция и Германия, каза Сентену. Той го окачестви като важно допълнение към дискусиите, започнали преди време на основата на предложенията на Европейската комисия.

Ще бъде необходима още работа за изработването на инструментите за конкуренстоспособност, сближаване и стабилизиране, както и вписването им в бюджета на ЕС.

На днешната среща са били обсъдени ощедве основни теми – банковият съюз и реформата на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

В сферата на банковия съюз министрите са обсъдили напредъка по намаляването на риска въз основа на оценка на институциите. Те са дискутирали сегашния механизъм за предоставяне на ликвидност при преструктуриране, възможните му недостатъци и как те да бъдат преодолени.

Обсъдено е било създаването на общ механизъм за подкрепа за Единния фонд за преструктуриране (ЕФП). Членовете на Еврогрупата са обърнали специално внимание върху възможността за въвеждане на общия механизъм за подкрепа до края на преходния период, т.е. преди 2024 г. Една от възможностите е промяна на Междуправителственото споразумение. Това ще позволи да бъде взето едно по-ефективно временно решение в преходния период.

По отношение на ЕСМ финансовите министри приветстваха споразумението с Еврокомисията за бъдещето им сътрудничество. Стабилизационният механизъм ще има по-голяма роля в развитието и наблюдението на програмите за финансово подпомагане. Това ще става в сътрудничество с ЕК и е в съответствие с клаузите в Договора на ЕС.

Важен въпрос е и устойчивостта на обслужването на дълга, по-точно евентуалното въвеждане на клаузи за общо действие въз основа на едно гласуване по всички инструменти. Мариу Сентену увери, че никой не подкрепя въвеждането на автоматични или механични подходи към преструктурирането на дълга. Това би намалило риска от кредитори, които отказват да поемат загуби.