Крайностите обикновено не водят до добър резултат. Това потвърждават и реакциите на материал в "Таймс", в който се обсъжда как хитовият руски анимационен сериал "Маша и Мечокът" всъщност има тежко пропаганден характер и рекламира Путинова Русия.

В материала се цитира финландският вестник Helsingin Sanomat, в който има интервю с естонския преподавател Прийт Хобемаги от факултета по комуникации на Талинския университет. Според него мечокът символизира самата Русия, а основната задача на този персонаж е да създаде на децата положителен образ за страната.  

Материалът на "Таймс" обаче събуди недоумение в социалните мрежи и в руските медии, като критиките си не спестиха и откровени противници на Путин, пише Би Би Си - Русия. Според тях подобни публикации имат обратен ефект и наливат вода в мелницата на  пропагандистите от Кремъл, които могат да оплакват на воля как детският сериал е попаднал под ударите на хибридна война, да обобщават за русофобията и въобще да се изкарват жертви на западната пропаганда.

"Подобни притеснения бяха изразени и в Литва. В един от епизодите Маша носи фуражка с петолъчка, докато патрулира в градината на Мечока, за да опазва морковите му от атаките на зайците. Според критици това е заявление, че Русия е готова да защитава границите си", пише още "Таймс".

"Маша и Мечокът" е сериал, който се радва на огромна популярност и извън Русия. В различните си езикови версии той има над 40 млрд. гледания в YouTube. Може да се следи и в Netflix. 

Според Хобемаги обаче анимационният многосериен филм е част от кампания, която представлява заплаха за националната сигурност на Естония.

Пред "Таймс" се включва с мнение и специалистът по безопасност от Бъкингамския университет Антъни Глис. "Маша е дръзка, даже несръчна, но решителна. Тя се опитва да надигне по-високо глава. Не е преувеличено да видим в нея нещо путинско", обяснява той.

Реакцията от проправителствените медии в Русия не закъсня и те развиха тезата за "патологичната русофобия" на западните си колеги.

"Анимационният сериал "Маша и Мечокът" отново предизвиква истерия сред западните критици", написа "Российская газета".

"На Запад обявиха, че Маша "се държи по путински", а Мечокът промива съзнанието на децата", съобщи "Вести".

Включи се и посолството на Русия в Лондон. 

"Днес вестник "Таймс" повдигна важен въпрос: как може да се спаси Великобритания от "Маша и Мечокът"? Да се открие школа по рисуване на мравки в Прибалтика? Да се включат в списъка със санкциите на ЕС всички аниматори?", иронизират руските дипломати в Туитър.

Журналисти, които трудно могат да бъдат заподозрени в симпатии към Кремъл, също смятат, че статията е прекалена.

"И, разбира се, путинската пропаганда злорадства заради глупавата статия в "Таймс". Беше лесно предсказуемо", пише Алексей Ковалев, основател на "Лапшеснималочная" - проект, който е посветен на разобличаването на фалшивите новини.

"В журналистическата си кариера свикнах в руската Дума някой да обяви, че Хари Потър или телетъбисите са част от по-голям таен заговор, насочен срещу руските деца. Явно всичко е твърде зле, след като и в "Таймс" развиват подобни тези", резюмира журналистът Леонид Рагозин, който преди е работил в Би Би Си и за руския "Нюзуик".

"Маша и Мечокът" няма да завладее вашата родина. Днешната глупава статия за това, че "всичко се отнася към хибридната война на Русия", ме изкара извън себе си", казва един от известните специалисти по Русия Марк Галеоти.

Шефът на студиото за анимационни филми "Анимаккорд" Дмитрий Ловейко пред РИА Новости отбелязва, че твърденията за пропаганда в детския филм трябва да се коментират с известна ирония.

"За съжаление за 10 години ние не получихме и копейка държавни пари. Не сме и искали, защото сме напълно комерсиален проект, - обясни още той. - Никога не е имало някакъв политически подтекст, във филма."

От Би Би Си припомнят други политически критики към хитови анимации.

- Филмът "Том и Джери" е бил критикуван за етнически и расови предразсъдъци, както и че някои от персонажите в него пушат.

- През 2017 г. американка подава жалба за непристойни изображения в..."Приключенията на пчеличката Мая". В един от епизодите тя видяла контурите на мъжки полов орган на кората на дърво. От Netflix махат от излъчване епизода, който е предизвикал възмущението на зрителката.

- През 2010 г. една от сериите на сатиричния американски анимационен филм "Южен парк" събужда гнева на мюсюлманите, защото пророкът Мохамед е изобразен в костюм на мечок.

- Да не говорим на колко критики от най-различни посоки е бил подложен сериалът "Семейство Симпсън".

- Жертва на цензурата през 1936 г. пада и Мики Маус - в нацистка Германия, защото Уолт Дисни бил евреин, според Хитлер. В ГДР сериалът за популярния мишок също не е добре приет, защото се смята за пропаганда на американския империализъм.