От създалата се ситуация основно печели ДПС. Движението идеално върви към плана си да държи всички в зависимост.

Тази теза развиха по БНТ политологът Първан Симеонов и социалният антрополог Харалан Александров в коментар на политическата ситуация след оставката на вицепремиера Валери Симеонов и продължаващите протести в страната.

Първан Симеонов употреби и една "готварска" метафора - за варенето/печенето на бавен огън.

"БСП предпочита да вари ГЕРБ на бавен огън, да има протести, но не и толкова бързи избори. Защото при бързи избори ГЕРБ вероятно ще спечели отново", обясни той.

Според Първан Симеонов соцпартията иска да готви бавно, за да падне в един момент рейтингът на ГЕРБ под този на БСП. Той уточни обаче, че смята, че всичко, което се случва в страната, не е в полза толкова на БСП, колкото на ДПС.

Ето и неговите аргументи защо от сегашната ситуация печели най-вече ДПС:

"Това е удар по "патриотите", най-вече по Симеонов като най-анти-ДПС позиционирания човек, който е и против източни влияния. При едни следващи избори ДПС остава в идеалната ситуация - относително изравнени ГЕРБ и БСП, ДПС - стабилни по средата, "патриотите" вероятно извън парламента. В тази ситуация ДПС идеално върви към плана си да държи всички в зависимост и да предлага експертни, програмни, на националната отговорност и т. н. кабинети. Много прилича на това", обясни политологът.

Той коментира и възможността отново да се отиде към бързи предсрочни избори - схема, която вече е отработвана и прилагана успешно от ГЕРБ.

"Разбира се, Борисов знае, че изходът от това са бързи избори, в които да се прелегитимира, макар че в новия парламент може да няма толкова място за маневриране при едни по-слаби "патриоти". Но едно нещо му пречи и това е, струва ми се, президентът Радев, който ще трябва да направи служебния кабинет.

Изобщо много неприятна политическа ситуация менгеме за Борисов. Но и в същото време нормална политическа ситуция. Управляващата партия води политика да наложи непопулярни мерки, опозицията реагира против - една нормална ситуация навсякъде в Европа", каза още Първан Симеонов.

Харалан Александров продължи метафората на Симеонов. 

"ДПС и БСП стоят край казанчето, приготвили са си лъжица и нож, разбира се, сипват си чубрица, солчица и пиперец. Нагласили са се да ядат сварения ГЕРБ. А "патриотите" правят всичко възможно да се самосварят. И цяло чудо е, че изкараха дотук при един перманентен скандал", смята социалният антрополог. 

Според Александров що се отнася до достойнството, Валери Симеонов безспорно има своите достойнства като политик, "той успя да спаси имиджа си на достоен човек с остър език, който казва истината... Разбрахме, че има нещо много важно - че не е напълно унищожена политическата коректност в България, че има граници на това, което може да бъде казано, и че политиците оттук насетне ще си мерят приказките."

Двамата анализатори коментираха и оставката на лидера на НФСБ от вицеприемирското място в кабинета.

"Валери Симеонов се позиционира като вътрешен омбудсман в управлението, вътрешна съвест, на моменти с изключително дразнещо поведение - подразни едни, хареса се на други. Но с това изказване (за майките на децата с увреждания - б.р.) подразни всички, може би той не искаше да каже точно това, но санкцията на общественото мнение е хубав предпазен механизъм на българската демокрация", обясни Първан Симеонов.

Според него днес "няма по-важна сила от общественото мнение. Загубиш ли общественото мнение, губиш всичко, губиш доверието на онези, за които правиш политика." "Границата между лично и политическо много се разми, особено в света на социалните медии", допълни той.

Харалан Александров очерта две реалности - обективната на икономическите показатели, ниска безработица и т.н. И тази, която съществува в колективното въображение - "при която стана възможно и да се говори за геноцид, което е несъстоятелно, ако се имат предвид обективните обстоятелства", отбеляза Александров. По думите му това показва, че "нещо е възпалено в мисленето на общността, не само на протестиращите". Става въпрос за провалена комуникация. Един от нейните ярки примери е общуването между президент и управляващи, отбеляза той.

Той даде и друг пример - за успешна комуникация, която се приема добре от общността.

"Много ясен пример за това са последните действия на Мая Манолова, услужливо подпомогнати от правителството. Вече и всички автомобили да й предложи кабиентът, тя е майка героиня, която пътува с рейсове, влакове и други возила, дава подкрепа, надежда и получава любов в големи дози. Това е пример за перфектна комуникация - и вече каквото и да се каже за нея, например, че има голям бюджет, това не може да я одраска по имиджа. Същото беше преди и с Бойко Борисов. Вече далеч не е така. Но не бих го отписал - той има способността, смайващото свойство да ни изненадва от време на време, като произвежда нови интерпретации на едно политическо управление, което има своите слаби страни, но и своите успехи", отбеляза още Харалан Александров.

През уикенда третият партньор в "Обединените патриоти" Волен Сидеров в няколко тв участия обяви, че Красимир Каракачанов също е добре да се оттегли от правителството.

"Каракачанов е с учудващо висок рейтинг. Интересно е, че на едни предишни президентски избори той взе около 30 хил. гласа, а на следващи - 570 хил. гласа, без да се промени въобще. Това е много интересно. Означава, че нашето общество тихо, без да забележим, е стигнало до етажа на Каракачанов. На партньорите на Каракачанов им отне известно време, за да разберат, че той стърчи над тях. Атаките срещу него са нещо като приятелски огън - леко да минимизират ВМРО и да ги направят по-сговорчиви", смята Първан Симеонов.

"Вярно е, че обществото стигна до етажа на Каракачанов, но истински важният въпрос е дали го направи, качвайки се или слизайки по стълбите", намеси се Харалан Александров.