Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В България при третия кабинет на Бойко Борисов върви социалистическа революция. Тиха, но този път истинска. Протестите от миналия уикенд са искри от нейния огън, който не гори силно и не може да се определи като "пожара на бунта". Но тлее достатъчно дълго време и не го виждат само тези, които предпочитат да се правят, че го няма.

Важно уточнение. Българската социалистическа революция няма нищо общо с Българската социалистическа партия. В ръководството на тази партия са някои от най-големите "народни изедници". Тя твърде често защитава позициите на бизнеса, вместо тези на пролетариата, за да бъде истинска социалистическа партия.

Събитията през XX в., които обозначаваме като "социалистическа революция", може би са революция, но не и социалистическа. В началото Ленин и неговите съмшленици, с подкрепата на Германия и САЩ, успяват да се възползват от хаоса в Русия в края на Първата световна война, за да вземат властта. Целта на Германия е да извади Русия от войната и тя е постигната. Целта на САЩ е да придобие достъп до необятния руски пазар и огромните му ресурси. Тази цел също до голяма степен е постигната. Ленин и другарите му са наясно, че Русия е доста изостанала в своето историческо развитие, за да се случи в нея истинска социалистическа революция. Тяхната цел е да я използват за плацдарм за социалистически революции в Западна Европа. Когато обаче на власт идва Сталин, той изоставя тази политика и се връща към традиционната руска имперска политика на завладяване на възможно най-много територии. И трябва да се признае, че грубоватият грузинец постига много повече от всички изтънчени руски императори преди него чрез т.нар. социалистически лагер, който не е нищо друго освен най-големия успех на руската империя. Част от този успех е и "социалистическата революция" в България.

У нас в момента няма залпове на "Аврора", нито партизани, излизащи от гората. Но има един голям проблем, проблема на проблемите - унизително ниски доходи в сравнение с ЕС и същевременно цени, сравними с тези в ЕС и понякога дори по-високи. До скоро българите не роптаеха и като че ли се бяха примирили с тази ситуация. Напоследък обаче това очевидно не е точно така и протестите от последните дни го доказват.

Оплакванията на работодателските организации, че не могат да си намерят работници, се засилиха особено много през последните година-две. Същите тези работодатели не искат да приемат реалността и дават различни обяснения за този дефицит. Най-популярното сред тях е, че българите са мързеливи и недостатъчно образовани. Никой не се осмелява да посочи истинската причина. А именно - че хората вече не искат да работят за средна заплата от 500 евро (в много райони на България тя е доста по-ниска). С други думи, у нас върви тиха социалистическа революция. Същите тези "мързеливи" и "необразовани" българи се справят изключително добре в Западна Европа, когато са им създадени добри условия и достатъчна мотивация.

Обясненията защо българите предпочитат да не работят, вместо да се унижават, са различни. Едно от тях е, че в почти всяко семейство у нас има човек, който работи някъде в Западна Европа и това, което изкарва, е достатъчно за останалите, за да се издържат, макар и на ръба на оцеляването. Реакцията на работодателите обаче е по-важна от обясненията. А тя продължава да е отчайващо неадекватна.

Българските работодатели трябва да приемат факта, че в условията на пазарна икономика трудът също е стока. И като всички други стоки тя се продава там, където за нея се плаща най-добре.

Българските работодатели трябва да приемат факта, че времето, в което основното им конкурентно предимство бе ниската цена на труда, вече отмина. Подобно изявление към тях отправи наскоро не друг, а самият финансов министър Владислав Горанов. А той не е известен с прекалената си любов към широките народни маси.

Българските работодатели трябва да осъзнаят, че работните места сами по себе си не създават брутен вътрешен продукт. Той се създава от работниците, които заемат тези работни места. Незаето работно място означава, че такова работно място на практика не съществува.

Българските работодатели трябва да спрат да се държат като изедници и да зарежат манталитета си на робовладелци. В една от последните си публични изяви един от тях заяви, че синдикатите са вредни. Друг обаче го допълни, че ако решат, и те могат да изкарат 20 хил. работници на протест. В нормалните държави протестите са синдикална, а не бизнес дейност. Подобно отношение в Европа през XXI в. от работодател към неговите работници е недопустимо. Времената се промениха, а работодателите в България отказват да се променят заедно с тях.

Не по-малко неадекватна е и реакцията на българската държава. Опорната точка там е, че в условията на пазарна икономика държавата не създава работни места и не плаща заплати. Това е така. Но държавата при пазарна икономика има едно много важно задължение - да осигури върховенство на закона и реална конкуренция, които са задължителни условия за по-добър стандарт на живот. С това си задължение българската държава се проваля вече близо 30 години, включително при трите кабинета на Борисов. Един от поводите за последния протест бяха високите цени на горивата. Те са такива най-вече защото държавата позволява в тази област да има монопол. Държавата би трябвало да следи изкъсо дали работодателите, на чиято страна е силата, спазват всички закони, свързани с правата на работниците, които винаги са от слабата страна. Развита цивилизация има там, където държавата защитава слабите. Когато защитава силните, това е робовладелска деспотия.

Социалистическа революция, и то не чак толкова тиха, в момента върви не само у нас, но и по света. Една от основните причини за победата на Запада в студената война бе, че тамошните управленски и икономически елити създаваха такива условия, че всяко поколение живееше по-добре от предишното. Това се случваше и заради заплахата "червената чума", идваща от Изток, да се разпространи и на Запад. СССР обаче рухна и елитите на Запад се разпищолиха. Сега за пръв път след Втората световна война настоящото поколение няма перспектива да живее по-добре от предишното. И може би точно това е основното обяснение за политическите успехи на Доналд Тръмп, на различни популисти в европейските страни, както и за "Брекзит". Създаденият след Втората световна война ред в рамките на ЕС осигуряваше на Запад мир и просперитет. Напоследък обаче просперитетът започна да изчезва, а покрай това се появяват заплахи и за мира.

България този път е част от световните тенденции, а не е извън тях. Но управляващите елити все още не успяват да намерят правилния отговор на задачата, пред която са изправени. А той е прост - капитализъм, но с човешко лице. Когато по-богатите мачкат по-бедните, то винаги има обратна реакция. Усилията за всеобщ просперитет не са комунизъм. Напротив - отказът от такива усилия е най-прекият път към комунизма. Най-добре би било, ако тихата социалистическа революция скоро даде резултат. Защото винаги съществува опасност тя да прерасне в шумни комунистическо-популистични преврати. Вече се е случвало.

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Ако социалните бунтове не прераснат в политически,в България ще

, Великолепна статия с елементи и на силно просветителство и будителство, нещо от което българският народ се нуждае твърде много! Към статията ние казваме още, че може би тези вълнения трябва да се назоват с друго име, защото в лексиката социалистическа, комунистическа има много наплъстеност на човекомразие и зверство /Катинската гора, избиването на българския елит след 44 г.,масовите гробове в Русия, масовия терор на Сталин/. В България срещу тази революция ще тръгнат Борисовци, Каракачановци, Догановци – изобщо всички руски маши, както и самият Руски атом, за да остане непокътнато сегашното политическо, олигархическо, безправово, антинародно статукво, България, за да не тръгне по-смело по по-добрия европейски път на развитие, България да не избяга от руската сфера на влияние, самата тя много изостанало в своето развитие. В България ще се живее по-добре, когато българите съзнаят, че имперски държави като Русия и Турция не могат да бъдат наши искрени приятели, когато българите разчитат на себе си и на благодатната равнопоставеност на всички европейски държави в ЕС, на първо време, разбира се, относителна, и когато българите не гледат на ЕС като на голяма трапеза за пълнене на кореми, а милеят и гледат на Европа като на свое Отечество. В развитието на човечеството ЕС е нещо свято като идея и затова големите сили правят опити да го унищожат!.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Добавка към заглавието:

в България ще се живее още по-зле! Извинение за техническата грешка
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Ха, това същия автор ли е ?

Ха, това същия автор ли е ? Да не му е хакнаг акаунта от някой хакер на синдикалистите !

...

Решението, г-н Обретенов, се нарича директна демокрация с референдуми, както много добре правят в Швейцария и Исландия и въвеждане на безусловен базов доход. Който иска още от това, което имаме до момента, да продължава да гласува по същия начин и да не очаква различен резултат. Ако пък иска промяна, то тя е описана в горните редове.
 's picture

Petyo9

Верний Читателю,

вече ми писна и ми се иска да изкрещя: "СТИГА С ТЕЗИ ПРОСТОТИИ БЕ, ТЪПУНГЕР НЕСКОПОСАН!!!" Каква директна демокрация при народ който предпочита чалгата пред изкуството?! За директна демокрация трябва НАРОД! Народ който е обсебен от чалгата и предпочита да търка билетчета със стотинка вместо да се захване за работа, каква директна демокрация може да осъществи? Ако му се даде това право? Слави Трифонов - Президент? Или Христо Стоичков? Или референдум - максимална цена на баничките 20 ст.? Този референдум би пожънал страхотен успех, но никой няма повече да продава банички. И ако има все пак ентусиасти може да предложат на тази цена банички от по 20 гр. Тотално си изперкал.

Първо, т.нар. "пряка

Първо, т.нар. "пряка демокрация" не е точно това, което повечето хора си представят. В Швейцария има средно 4 референдума на година. Федералното събрание (което е техния парламент) гласува и приема повече от 90 процента от законите там. С други думи - не много по различно от традиционните западноевропейски парламентарни републики. Второ, както беше отбелязал по-горен читател, за да работи т.нар. "пряка демокрация" трябва зрял и уравновесен електорат, който е свикнал с подобна система. Представете си какво ще стане, ако у нас се обяви референдум с въпрос "Да бъдат ли удвоени заплатите след Нова година". Сигурно "ДА" ще спечели с 90% от гласовете. Ама как ще стане? Откъде пари за това? Българинът не знае. Той живее с представата, че има едно всемогъщо нещо, наречено ДЪРЖАВА, което "дава заплатите" и трябва "да се грижи за нас", дори ако примерно си подпалим апартамента, но не сме го застраховали. Каква "пряка демокрация" за такива хора?

Калин

Значи „Най-добре би било, ако тихата социалистическа революция скоро даде резултат „. Е, когато дойде резултатът, вземете че направете пак анализ. Няма начин да не даде резултат с Нинова и Карадаъ. Веднъж го даде резултата по времето на Орешарски - цяла София с железни ограждения като в зоологическа градина, а Нинова ще влиза и излиза през тоалетните и задните врати на учрежденията. Такъв ще бъде резултатът.

Резултат не означава

Резултат не означава непременно връщане на БСП и ДПС на власт. Изрично е уточнено, че БСП са най-големите изедници. Резултат би било, примерно да се разбие монопола при горивата или пък този в медиите. Ако настоящото правителство го направ, то ГЕРБ и патриотите могат да разчитат на поне още три мандата. Въпросът е, че не го правят.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Част от българите пак са на

Част от българите пак са на път да си съборят къщичката. Далеч съм от мисълта, че всичко е наред, но твърдо смятам, че вървим в првилната посока. Никой не може да ме убеди, че за последните 10г (в предвид на световната криза) сме постигнали малко и едва ли не нищо както реват протестърите по улицата. През 2005г БВП ни е бил около 24% от този на ЕС, вече е към 49%, т.е. добро постижение . Не бива да се сравняваме с големите държави - тма нещата са други.Скоро бех на екскурзия в Барселона и сравнявам средната покупателна способност на испанците и нашата. Отношението е 4 към 1, като цените на храните там са около 2,5 пъти по-високи (в заведенията 4 пъти). Не може сега да искаме рязко повишаване на заплатите, защото е невъзможно, въпреки, че много обикновени хора вярват на тъпотията, че парите са там някъде и само трябва да ни ги дадат, но лошите управляващи не го правят. А и абсолютна справедливост няма никъде и е невъзможна даже принципно.

Абсолютна справедливост няма,

Абсолютна справедливост няма, но относителна има, поне в цивилизованите страни. БВП се повишава, факт, но продължава да се разпределя твърде неравномерно. По-голямата част отива за елита, огромно мнозинство българи едва свързва двата края. Има и някаква средна класа наистина, но тя е твърде малка на брой.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.