Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За поредно решение в "12 без на предишното правителство алармират природозащитниците от коалиция "За да остане природа в България". Бившия министър на околната среда и водите Станислав Анастасов (ДПС) е позволил на офшорна фирма да изгради нов лифт в Национален парк "Пирин", който е държавна собственост. Природозащитниците вече са сезирали новия министър на околната среда и водите Светлана Жекова да отмени злоупотребата с държавна собственост. В писмото на еколозите до медиите се казва, че разрешението бившия екоминистър е оповестено на 4 август тази година.

Станислав Атанасов е дал на офшорната фирма „Маренго трейдинг“ сервитутно право(право признато от закона за използване на чужд имот) върху 33 дка и право на строеж за нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт от Шилигарника до връх Тодорка в ски зона Банско. Според природозащитницте става въпрос за схема, чрез която да се подмени  3-седалковия лифт и офшорната фирма да придобие завинаги вещни права върху част от Национален парк Пирин, каквито досега на практика е нямала. 

"Въпросният 3-седалков лифт е приватизиран от концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД през 2002 г. Впоследствие „Юлен“ АД го продава на „Маренго трейдинг“ без сервитутно право и без право на строеж. В същото време, теренът под лифта е част от концесионната площ от 995,5 декара, която е предоставена от държавата на „Юлен“ АД, и предоставянето й на трета страна нарушава концесията.", се казва още в сигнала от "За да остане природа в България".

Природозащитниците настояват държавата веднага да пристъпи към издаването на актове за държавна собственост на всички съоръжения в ски зона Банско с цел предотвратяване на нови злоупотреби. Според тях новият министър Светлана Жекова трябва да назначи комисии за контрол по изпълнение на концесионния договор. Освен това еколозите искат и да се упражни последващ контрол при прилагането на решението по Оценка за въздействие върху околната среда за ски зона Банско, с което държавата веднъж завинаги да прекрати опитите на концесионера да узаконява незаконното застрояване в Национален парк "Пирин".

"Юлен“ АД е концесионер на ски зона Банско за 30 години. Ски зоната е построена върху земя изключителна държавна собственост, какъвто е Национален парк Пирин - затова е необходима и концесия. След изтичането на концесията съоръженията и пистите стават собственост на държавата, която притежава земята под тях.

"Маренго трейдинг“ е офшорна фирма, регистрирана в Кипър. Тя е един от акционерите в „Юлен“ АД, заедно с други офшорни фирми и община Банско. Съгласно закона за офшорните компании след 1 юли 2014 г. в дружества, в които участват общините или държавата – като концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД - не могат да участват офшорни компании.

На 1-ви август „Зелените“ организираха протест срещу решението на правителството от 30 юли за ски зоната в Банско. На последното си заседание Министерският съвет (МС) реши договорът за предоставяне на концесия на компанията „Юлен“ за ски зоната над Банско да бъде променен и да бъде уточнена площта на концесията. Не стана ясно дали територията е увеличена или намалена. Според бившият вицепремиер Даниела Бобева МС е решил и спорове за собствеността на земя и съоръжения в рамките на ски зоната, които не са собственост на „Юлен“. Увеличена беше и концесионната такса на дружеството. Според еколозите става въпрос за опит на предишното правителство да узакони незаконно застроените 650 декара в Национален парк Пирин от концесионера "Юлен АД". Скандалното решението не е подписано нито от Орешарски, нито от настоящия премиер Георги Близнашки, засега.

Ключови думи

Коментари

Денис

Не очаквах от сериозна медия като вашата подобна манипулация. "Зелените" са стартирали злополучната си предизборна кампания след раздялата с РБ и не е сериозно да бъде отразявана всяка тяхна дума без да се провери. Лифтът на Шилигарника е построен преди 30 години. Никак няма да е зле да се поднови и и вие, и аз да качваме децата си в планината без да треперим. Защо българинът иска да изгони малкото инвеститори в тази държава? Абдурдно е

Защото има тъпи и нещастни мушмороци, които не са помирисвали ски... погледнете Австрия, от всяко село не по един а по два лифта а нагоре да не говорим...Алпите да не би да не са природен резерват, защо тогава французи, швейцарци, италианци, немци, австрийци и др. имат хиляди съоражения за зимен спорт...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.