Неправителствената организация "Приятели на железопътния транспорт" е изпратила писмо до служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, в което настоява за независимо разследване на жп катастрофата на гара Калояновец на 12 юли т. г. Това обяви председателят на асоциацията инж. Варужан Апелян пред Клуб Z.

В писмото се казва:

Бих желал да поставя и въпроса за безопасността в железопътния транспорт. Настояваме фактите, изнесени в публикацията на Клуб Z "Трагедията в Калояновец е заради неработеща система за сигурност", да се проверят от независими експерти и граждански наблюдатели. Нека истината за трагедията да не се прикрива и да узнаем кой е виновен, че  локомотивите, излизащи от депо са  без действаща бордова система (АЛС), а машинистите не са обучени за работа с нея.

Броени часове след инцидента на гара Калояновец нашата асоциация публично настоя за пълна прозрачност, участие на граждански наблюдатели със специализирани познания в техническото разследване, както и за публикуване на всички документи и протоколи от техническото разследване на Специализираното звено за разследване на тежки произшествия в транспорта.  Резултатът от тази непрозрачност е видим за всички – недоверие и съмнения, пише в писмото на асоциация "Приятели на железопътния транспорт".

Апелян е поредният железопътен специалист, който твърди, че истинските причини за трагедията, при която загина машинистът Венко Тодоров се прикриват. В серия публикации Клуб Z публикува мнения на експерти в транспортния сектор, както и доказателства (видеа и документи) показващи, че системата за сигурност на влаковете не е работела по време на катастрофата.

Официален доклад от Звеното за разследване на транспортни инциденти за случилото се на гара Калояновец все още няма, въпреки че от катастрофата вече минаха 50 дни.