Главният прокурор на Украйна Юрий Луценко подаде днес оставка след смъртта на антикорупционната активистка Катерина Гандзюк предаде "Франс прес".

Редица укрански правозащитни организации и граждански обединения поискаха оставката на основни фигури в полицията и прокуратурата след като Гандзюк, изявена участничка в борбата срещу корупцията в Украйна, почина от раните си, съобщава радио "Свобода".

В отворено писмо, разпространено от Центъра за информация за човешките права, 75 организации заявяват, че са гневни на държавата заради разследването на вълна от нападения срещу граждански активисти в Украйна.

33-годишната Гандзюк, известна с острите си критики на корупцията в полицията, беше залята със сярна киселина пред дома си в Херсон на 31 юли т. г.

Тя почина от раните си на 4 ноември в болница в Киев.

За нападението има петима заподозрени, но поръчителят на деянието остава неизвестен. В миналото и петимата са участвали в бойни действия в изтомчните части на Украйна. по-рано полицията имаше друг задържат за нападението, но Гандзюк не го разпозна и го нарече "случаен човек".

В отвореното писмо се посочва и че нападението над Гандзюк е имало за цел "да укроти" онези, които "въстават срещу десетилетията окопала се корупция и организирана престъпност".

Организациите настояват за смяна на ръководството на полицията в Херсон, което по думите им "от самото начало саботира разследването на нападението".

Те поискаха и оставката на главния прокурор, както и на вътрешния министър Арсен Аваков, които "саботирали реформата в правоохранителните агенции" на страната.

Гандзюк, която беше член на градския съвет в Херсон, както и съветник на кмета на града, често обвиняваше местната полиция в корупция.

Тя мина през 11 операции в Киев след като имаше над 40 на сто изгаряния по тялото. От болницата записа видеообръщение, в което отбеляза, че през последната година е имало над 40 нападения над правозащитници и техните извършители не са били откритити. За атаката срещу самата нея тя подозираше хора от полицията в Херсон.

Първоначално полицията беше завела престъплението като хулиганство, но след бурна обществена реакция го промени на опит за убийство, извършено с изключителна жестокост.

Новината за смъртта ѝ предизвика протести в Киев. Предполага се, че причината е откъснал се тромб. 

"Нападенията над граждански активисти са неприемливи. Извършителите на това жестоко престъпление трябва да бъдат изправени пред правосъдието", написа по-рано в туитър еврокомисарят Йоханес Хан.

Европейската комисия очаква Украйна бързо да открие виновните за смъртта на украинската активистка Катерина Гандзюк, която почина три месеца, след като бе залята с киселина, заяви вчера и говорителят Карлос Мартин Руис де Гордехуела.

Главният прокурор Луценко предизвика бурни реакции след като по време на протести през септември каза, че гражданските активисти сами са си виновни частично, защото те създават атмосфера на "пълна омраза към властите".