СИМОНА РУСЕВА

Германия прие днес за лечение пациент, заразен със смъртоностия вирус ебола. Той е заболял в Сиера Леоне.

Това стана по молба на Световната здравна организация (СЗО). Болният е неин сътрудник. Предполага се, че е лекар или фелдшер, но засега самоличността му се пази в тайна. За по-късно днес е насрочена пресконференция.

След полет от Сиера Леоне специалният самолет “Гълфстрийм” се приземи по обед на летището в Хамбург. Пациентът беше натоварен в специално оборудвана линейка на пожарната. За разлика от България, в Германия медицински персонал към противопожарната охрана оказва спешна помощ, на съвременно оборудваните жълти линейки е изписано Feuerwehr (противопожарна охрана).

Линейката с пациента пое към университетската болница в Хамбург-Епендорф. Тя беше ескортирана от други пожарни коли и полицейски бронетранспортьори.

Бронетранспортьор на федералната полиция ескортира линейката с болния от ебола.

Служителят на СЗО бе настанен в изолатора на клиниката “Бернхард Нохт”, най-добрата в Германия за лечение на редки инфекциозни болести. Всеки пациент е в собствен изолатор. Там налягането на въздуха се поддържа ниско, така не се позволява разнасяне на заразата. Специално съоръжение подава и пречиства въздуха.

В специализираната клиника се извършва и научна дейност. Сега освен надеждата да се помогне на пристигналия пациент да се пребори със смъртоносния вирус, експертите ще имат възможност и да извършат изследвания от “опасния внос на ебола” в търсене на слабите страни на вируса.

Изолаторът на клиниката "Бернхард Нохт"

След като служителят на СЗО, който сега е в Хамбург, е заболял, е била затворена лечебницата, където е работил поради голямата опасност да се заразят и други негови колеги. Тя се намира край град Кайлахум, на границата с Гвинея, уточниха от представителството на СЗО във Фрийтаун. 

Оттам посочиха, че досега над 240 лекари и обслужващ персонал са се заразили с ебола, след като през март т. г. епидемията избухна в Западна Африка. Вече са починали 120 души.

Преди две седмици Хамбург откликна на молба на СЗО да пиреме заразен с ебола лекар. За жалост той не дочака да бъде транспортиран до Германия.