"Бюджет на продължаващото изоставане и неравенство".

Така политикът и преподавател по макроикономика и финанси проф. д-р Александър Томов определи днес проектобюджета за 2019 г. по БНТ.

"Ако този бюджет се изпълни, в края на 2019 година ще произвеждаме $8032 на човек от населението, това е пет пъти по-малко от Eвропа, три пъти по-малко от Чехия, с около 2100 долара по-ниско от Румъния", заяви Томов.

"Ако нашите синдикати се бореха както трябва през годините, нямаше да сме два пъти, три пъти, пет пъти отдолу... Това, което виждаме, е една и съща политика на слаба, анемична държава, която не привлича инвестиции и която разчита на една група български фирми", категоричен е Александър Томов.

Той припомни факта, че от България има отлив на инвестиции - "имаме най-ниски инвестиции тази година за целия период и най-ниския в цяла Европа, увеличението им е 3.6%, с такива не може да се развиваме". 

"С ръст под 5.5% не може да има догонващо развитие, България продължава да изостава и затова голяма част от българските младежи напускат. Днес Румъния, която допреди десет години беше различна, е с 30-40% производителност над българската", отбеляза Томов.

По думите му, с политиката, която управляващите водят, скоро България ще намалее под 6 милиона, тъй като младите хора напускат и си намират работа за 5-6 пъти по-голяма заплата в европейски страни.  

"Няма как да не изпитваме огромен недостиг на кадри - в София изчезнаха бояджиите, не достигат заварчици, медицински сестри, шлосери, инженери, и няма как да не достигат, когато получават 600-700 лева срещу 3000 евро например в Германия", заяви социалдемократът.

Според него при една по-различна методика за събиране на ДДС, приходите от данъка, който е най-големият приходоизточник в бюджета, могат да се повишат с 2 млрд. лева, в акцизите от горива "липсват" 800 милиона - т.е. занижени са, а приходите от корпоративен данък са твърде скромни. По думите му плоският данък е голяма грешка и не е привлякъл инвестиции.

Томов припомни, че в България, най-бедната страна в ЕС, коефициентът на Джини е най-висок.

По bTV бившият вицепремиер в кабинета НДСВ-ДПС Николай Василев също посочи, че чуждестранни инвестиции в България няма "заради общия лош имидж на държавата". Според него една от малкото заслуги на бюджета е, че не променя данъци.