Австрия обмисля да последва САЩ, Унгария и Австралия и да се оттегли от международен пакт на ООН, регулиращ миграцията, предаде Ройтерс. Според дясното правителство на Себастиан Курц споразумението не разграничава ясно легалната от нелегалната миграция. Освен това, по техните думи, то нарушава суверенитета на държавите.

"Решихме, че няма да се присъединяваме към този пакт", заяви канцлерът Курц.

Австрия няма да изпраща представители на церемонията по подписването на пакта в Мароко през декември. Тя също ще се въздържи от правото си като членка на ООН да гласува пакта през следващата година на Общото събрание на организацията. Това споделиха източници, цитирайки Курц и вицеканцлера Хайнц-Кристиян Щрахе.

"Следователно, ние ще се въздържим от гласуване на Общото събрание на ООН през 2019 г.", подчерта канцлерът пред местна медия.

"Глобалният пакт за безопасна, организирана и редовна миграция" бе одобрен през юли миналата година от всичките 193 членки на ООН, с изключение на Америка.

Премиерът на Унгария, Виктор Орбан, който поддържа твърда линия по въпроса за имиграцията, обяви, че няма да подпише окончателния документ на церемонията в Мароко.

Полша е друга държава, която е имала вземане-даване по въпроса с Брюксел. Съпротивата е продиктувана най-вече от предложението на Европейската комисия за създаване на национални квоти за бежанците. Варшава също обмисля да се оттегли от пакта.

Европейската комисия съжалява за решението на Австрия, съобщи в Брюксел говорителката на ЕК Наташа Берто.

В момента Австрия е ротационен председател на Европейския съюз.

„Комисията подкрепя споразумението. То не въвежда задължителни за страните членки правила и е правно необвързваща рамка”, уточни Мая Коциянчич – говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

И изтъкна, че документът ще бъде подписан на равнище държави, а не от Съюза като общност.