"Стена на паметта“ бе открита в събота на бившия спецобект на НКВД в Москва, известен като „Комунарка“, пише всекидневникът „Независимая газета“. Това е едно от петте известни места, където масово са погребвали разстреляните през годините на сталинските репресии в Москва. От 2 септември 1937 година до 24 ноември 1941 година там са заровени в масови гробове хиляди убити. Имената на 6609 души са изписани на новия паметник, съобщава "Фокус".

 "Тези имена, издълбани на Стената на паметта, ще ни напомнят за хората, жертви на тези страшни репресии. Ще напомнят на нашите деца, на нашите внуци за ужасите от миналото, които никога не трябва да се повтарят в бъдещето“, заяви при откриването на мемориала Михаил Федотов, председател на Съвета по правата на човека.

Паметникът е изграден с усилията на Международното историко-просветителско дружество „Мемориал“ и с подкрепата на Храм „Свети новомъченици и изповедници руски в Комунарка“ с благословията на руския патриарх Кирил. За погребенията в този обект става известно през 1991 година, а територията е предадена от Федералната служба за безопасност на Русия на Руската православна църква през 1999 година. Храмът е построен през 2007 година.

През 1930 година в местността Комунарка се е намирала вилата на вътрешния министър Ягода. След като той сам попада под ударите на репресиите през 1937 година имотът е предаде за разпореждане от НКВД. Смята се, че там са били разстреляни над 11 000 души, но са установени имената само на 6609 убити. На този обект са били избивани висши политически дейци от Царска Русия, висши кадри на Комунистическата партия на СССР, както и ръководители на Балтийските републики.