В София е имало тържествено честване на 100-годишнината от Ленинския комсомол.

Това съобщение може да бъде открито на сайта на Руския културно-информационен център в София.

"Сега някак е позабравен фактът, че комсомолът не е само руско явление. Комсомол е имало и в България, а ако в СССР комсомолът е бил Ленински, в България е бил Димитровски", се уточнява в бележката, която е с дата 25 октомври 2018 г.

Оттам става ясно още и че "не малко хора в България са били комсомолци и сега те си спомнят тези години...с топлина говорят, че комсомолът дълги години е бил отличен механизъм за създаване на кадри и школа за управленска работа". Както и че въпросното честване е било на 24 октомври в голямата зала на Руския културно-информационен център в София - за да отпразнуват 100-годишнината на Ленинския комсомол, който бил "баща на българския комсомол".

Голям доклад изнесла Станка Шопова, някога председател на Димитровския комунистически младежки съюз, т. нар. ДКМС. Сега Шопова е представена като председател на фонд "Устойчиво развитие на България".  Тя връчвала и медали "100 години Ленински комсомол". Сред получателите му специално е подчертан Любомир Коларов, журналист, общественик и т. н. Напоследък името на 75-годишният Коларов влезе в публичното пространство като човека, който ще оглави заявената като модерна и съвременна телевизия, която прави БСП.

Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров също e изпратил приветствие до участниците.  А всички си припомняли хубавите години на комсомола.

Не се е минало и без концерт - с участието на Грега Ганчева. Тържеството даже завършило с "традиционен за България коктейл".

Що е то комсомол и колко е за гордост

Димитровският комунистически младежки съюз (съкратено ДКМС) е комунистическа младежка организация в България в периода от 1946 до 1990 година.

Тя е национална по обхват и единствената младежка организация в страната, пряко ръководена от БКП. По организационна структура и методи на работа наподобява БКП: върховен орган е конгресът, между конгресите се ръководи от централен комитет начело с първи секретар.

Въпреки посочения в Устава принцип на доброволност, членуването е на практика задължително, защото който не се съгласи доброволно да стане член на ДКМС, среща всячески трудности в начинания като намиране на работно място, кандидатстване във висши учебни заведения и др. Членовете на ДКМС на по-високи постове са били прилегировани и част от номенклатурата в Народна република България, без значение от личните им способности. Окуражавано е било следенето и доносничеството срещу несъгласните с цялата политика на БКП/ДКМС и много от тях са били преследвани и дори заплатили със живота си в комунистическите лагери.