Националистите коват от патриотизма нова политическа идеология, която води до разпада на ЕС, до една ксенофобска идеология - идеологията на евроскептицизма. Това каза доц. Георги Лозанов от БТА при обсъждането на „Различните лица на патриотизма“ в рамките на 14-ата световна среща на българските медии в Скопие.

Както винаги форумът е организиран от БТА и в него се включиха представители на над 50 наши медии, като повече от половината от тях работят зад граница.

Според доц. Лозанов действията на националистите „минават тихо“ през медиите и процесът не се осъзнава.

„За национализма е типично, че малцинствата винаги са виновни за състоянието, в което е поставено мнозинството“, каза още той.

Бившият външен миистър Соломон Паси добави, че „патриотизмът е като лекарството - всичко зависи от дозата“.

Поради мястото на срещата - Скопие, темата, разбира се, бе обвързана със „собственото ни парченце македонска история“. Според Паси един от основните фактори за правилното разбиране на патриотизма се крие в глобализма.

„Загробиха ли македонците националния си идентитет като смениха името на държавата си?“, попита бившият дипломат №1.

Напротив. Според него идентичността им ще бъде много по-добре защитена, когато Македония е член на ЕС и НАТО, защото извън тях „само ще се драпат с гърците за името без полза“. После припомни, че като шеф на Атлантическия клуб в България след приемането на страната ни в НАТО с колегите си са си обещали да следват заръките на Левски и "да тръгнат да освобождават други народи". А в момента именно Македония има нужда от подкрепата ни.

Откриването на срещата в Скопие стана в Македонскията академия на науките.

Дългогодишният кореспондент на БНТ в Скопие Коста Филипов погледна на патриотизма през призмата на българо-македонските отношения, като припомни, че от 2011 г. насам в Македония няма нито един кореспондент на наша медия, не се продава нито едно БГ издание, а пакетите на местните кабелни телевизии не включват нито един български канал.

Темата подхвана македонският журналист Владимир Перев, който се пошегува, че българските журналисти нямат никаква идея в коя държава са попаднали:

„Вие сте в държавата, в която Втората световна война още не е свършила – ние все още се борим с българския фашистки окупатор“, каза той.

И допълни, че в момента в Македония се хващат 3-4 сръбски телевизии, три босненски, по една черногорска, хърватска и словенска, като най-важното, което излъчват, съвсем не са новините, а забавните предавания и културата. България обаче я няма.

По-рано през деня при откриването на 14-ата медийна среща темата засегна в приветствието си вицпрезидентката Илияна Йотова според която „основният страх от глобализацията е загубата на идентичност“.

„Вие, драги колеги журналисти, можете да се преборите и с криворазбрания патриотизъм, и с войнстващия краен национализъм. Силната Европа е „обединена в многообразието“, включително и с междукултурния диалог, и с натюрела, и с паметта на медиите“, се казваше в приветствието ѝ.

Генералният директор на БТА Максим Минчев с колегата си Драган Антоновски - шеф на Македонската информационна агенция. При българските медийни срещи зад граница партньор на инициативата винаги е съответната информационна агенция от страната домакин.

В словото си при откриването на срещата генералният директор на БТА Максим Минчев припомни, че за добро или зло журналистиката се промени.

„Довчерашните читатели, слушатели и зрители, днес са наши колеги“, каза той.

И открои основното съвременно предизвикателство пред гилдията - фалшивите новини.

Влатко Стефановски и Теодосий Спасов приемат напълно заслужените аплодисменти от журналистите.

В първия ден на форума за доброто настроение на участниците се погрижиха виртуозът на кавала Теодосий Спасов и един от най-известните македонски изпълнители Влатко Стефановски.