Германският канцлер Ангела Меркел предложи правителствена подкрепа на усилията за отваряне на Германия към американския газ, отстъпка от ключово значение за президента на САЩ Доналд Тръмп, който се опитва разхлаби сцеплението на най-големия енергиен пазар в Европа с Русия, съобщи The Wall Street Journal.

WSJ пише, че този месец канцлерът е обявила пред малка група депутати, че нейното правителство е решило да съфинансира изграждането на терминал за доставка на втечнен природен газ за 500 млрд. евро в северна Германия. Така, според запознати, е бил даден решаващ тласък за проект, който в продължение на години не успява да стартира, в страна, която купува  по-голямата част от своя газ евтино от Русия.

Изданието припомня, че Тръмп активно лобира Европа да купува значителни количества втечнен природен газ (LNG). Германски и американски представители заявиха, че Берлин се надява, че вносът на втечнен газ от САЩ може да помогне за разрешаването на продължителен търговски спор и вероятно дори да разсее заплахите на Вашингтон да санкционира газопровода "Северен поток" 2, който ще удвои съществуващия руски газов капацитет за износ на Германия.

В края на 2019 г. е планирано строителството да завърши и по двете тръби на "Северен поток" да тече общо 55 млрд. куб. м руско синьо гориво на година.

Рението вече е взето в правителството на Германия и предстои да бъде утвърдено в Бундестага.

Вносът на американски втечнен газ за Европа расте главоломно в последните години.

Наскоро Полша подписа договор за доставки на американски втечнен газ, които трябва да започнат от 2021 г. След подписването на договора източници от полското правителство коментираха, че цените са с 20 до 30% по-ниски от предлаганите от Русия.

WSJ коментира, че при представянето на плана за терминала пред депутатите от северния крайбрежен регион на Германия, Меркел определя решението за съоръжението като "стратегическо" и годно да се изплати в дългосрочен план. Експертите са единодушни, че отварянето на енергийния пазар няма да има непосредствена икономическа полза за Германия, но в крайна сметка ще помогне за диверсификация на източниците.

В продължение на години плановете за изграждане на терминал за втечнен природен газ бяха блокирани, тъй като липсваше държавна подкрепа, която би направила такъв проект рентабилен. На 16 октомври международен консорциум вече е подал първата официална оферта за държавна подкрепа за терминал в северния град Щаде, близо до Хамбург.

Церемонията се е състояла на тераса с изглед към забележителната Бранденбургска врата на Берлин, в присъствието на видни политици и посланикът на САЩ Ричард Гренел, доверен човек на Тръмп и главния съветник на президента в лобирането му американският LNG да навлезе на европейския пазар.

"Създаваме работни места и задълбочаваме трансатлантическите отношения. САЩ са абсолютно ангажирани да докарат американския втечнен природен газ в Европа и Германия", заявил посланик Гренел.