След приемането на славния руски закон за забрана на псувните в изкуството, Съветът на федерациите започна нова родолюбива инициатива. Висшият орган на РФ предлага да се наложат извънредни изисквания към разпространение на филми, които практически означават спиране на достъпа до екраните в страната на филми, "демонизиращи образа на Русия", предаде ИТАР-ТАСС.

"Необходимо е да се ограничи достъпът до големите екрани на филми, в които откровено се демонизира или примитивно и пошло се оглупява всичко, свързано с Русия, с руската култура. Мисля, че в Годината на културата, която върви в нашата страна, поставянето на въпрос като този е като никога уместен", заяви пред журналисти членът на комитета на Съвета на федерациите по наука, образование и култура, носещ звучното име Бату Хасиков.

При това сенаторът отбеляза, че "ако в основата на филмите лежат нямащи нищо общо с реалността сюжети, в които на сценариста и режисьора им се е приискало да представят руснаците като опасност за човечеството, такива филми не са достойни да получат разрешение за излъчване на територията на нашата страна".

Накрая Хасиков изложи и своите тезиси за необходимостта от формиране на образа на патриота в съвременното отечествено кино. Той подчерта, че някои руски ленти напоследък са се справили със задачата. "Но засега се разпространяват най-вече наши филми, героите в които никак не са достоен пример за подражание. В последно време в Русия се произвеждат само едни комедии, сюжетната линия на които аз я асоциирам само с една дума - абсурд", заяви сенаторът Хасиков, напомняйки, че ситуацията трябва да се промени, в това число и с помощта на държавата.

Напомняме, че още в началото на 2014 г. министърът на културата на Русия Владимир Медински обави, че ведомството му има намерение да преразгледа критериите си за поддръжка на изкуството - от "елитарно и модно" към "талантливо и социално значимо". Думи, доста сходни с познатите от времето на комунизма лозунги. 

Като извод от тази инициатива се налага мнението, че руският зрител много скоро ще бъде лишен от възможността да гледа не само голямо количество щатски екшъни (като "Роки 4" например, където руският боксьор Иван Драго изяде боя), но и култови руски филми от сорта на "Особености на националния лов, риболов и т. н."