От днес, 25 август, до 8 септември ще продължи един от главните тенис турнири в света - U.S. Open. Събитието е важно и вълнуващо не само за Григор Димитров и другите тенисисти, а и за тези, които работят непостредствено около кортовете.

Освен съдиите на линиите, които често отнасят критики за лоши отсъждания, на голям стрес са подложени и т. н. болбойс - децата, които гонят и подават топките на играчите. За повечето от тях задачата им е предизвикваща силна нервна възбуда. Факторите, които ги провокират, са много и да разбереш веднага дали човек се вълнува, е сложно. Затова компанията Ralph Lauren са разработили интересна джаджа - "умна" фланелка, която следи честотата на пулса и дишането и определя нивото на стреса.

"Така учестеният пулс може да бъде видян с невъоръжено око", обясни маркетинг директорът на фирмата Дейвид Лорън, син на Ралф. От днес децата, гонещи и подаващи топките на U.S. Open, ще бъдат облечени в такива фланелки, по които външно въобще няма да личи, че имат вградени в себе си технологии. От вътрешната страна на дрехите има пришити датчици, които позволяват да се следят жизнено важни показатели. Информацията се предава на монитора на смартфон или компютър.

От Ralph Lauren смятат, че тази новост ще заинтересува не само хора от професионалния спорт, а и всички, които искат да се грижат за собственото си здраве. "Много хора мислят за Ralph Lauren като за стара модна фирма от Нова Англия, - казва Дейвид Лорън. - Но ние не сме консерватори, ние с радост крачим в крак със съвремието".