20 дни. Само толкова остават до края на ваканцията и вероятно вече е време бъдещите третокласници да погледнат списъка със задължителната литература и учебното помагало, което би трябвало да ги подготви за "мъченията", които ги чакат след 15 септември.

Задачата е сложна. Не само заради безкрайните изкушения на лятото. Просто някои от ребусите във "Ваканционно другарче" (за бъдещите третокласници) на пловдивското издателство "Вион" би затруднило и далеч по-големи батковци и какички, та дори и мастити педагози.

На 53 страница от книжката има игрословица и обещащание:

"Ако работите вярно, в очертания правоъгълник ще получите собствените имена на Братя Грим".

Написана е първата буква "Я" и съюзът "И" между двете имена.

В случай че знаете как се наричат двамата майстори на приказките, има вероятност да си помогнете и веднага да напишете "Якоб и Вилхелм" в празните квадратчета. Само си мислите така обаче - няма да се получи. Местата за буквите са по малко. 

Нещата се получават, ако ВилхеЛм стане Вилхем. Но да продължим с кръстословицата. Още първият въпрос е "Име на врабче, герой от книгата "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков. Сега ако започнете да въртите наум имената на пернатите, то едва ли ще се сетите за такова с шест букви: Драги ми господине, Чир, Юнашка фланелка и т. н. Ако посегнете към библиотеката и вземете оригиналната творба - пак няма да намерите отговора.

Така че трябва да продължите да хитрувате. В случай че сте попълнили директно отговора "Якоб и Вилхем" (без Л), то имате и допълнителна подсказка. А именно - предпоследната буква от името на врабчето е "К". Това обаче едва ли ще ви помогне дори и творбата на Радичков да ви е любима.

Отговорът на мистерията се крие на страница 11 от "Ваканционно другарче", където е публикуван откъс от главата "Кормилото". Там ще разберете, че героят, за когото винаги сте си мислили, че се казва Мититаки е минал през същински "възродителен процес". В учебното помагало името му е по простичкото Митаки.

Радичковият текст също е претърпял сериозна редакция от авторите на учебното помагало. От него са отпаднали цели изречения, други са променени. Изобщо сериозна работа са свършили съставителите.

По-нататък в решаването на игрословицата има и други изненади. Осмият въпрос е "Фамилията на авторката на стихотворението "Морето". Оставени са четири букви за отговора. Самото стихотворение също може да се намери във "Ваканционно другарче", което в случая е много полезно, за да не се заблудите за кое море точно става дума. Въпросната творба е на Петя Дубарова. Фамилията е осембуквена, но Петя пасва идеално.

Сложна работа е да се намери отговора и на шестия въпрос "Героиня на Корней Чуковски, която помага на врабчето". От публикувания текст в помагалото става ясно, че на ухапано от змия врабче му помага една стара жаба и го води при доктор Охболи, но остава въпросът защо в игрословицата са оставени осем букви за отговор.

Загадка.

Така че, бъдещи третокласници, по-добре си играйте весело и щастливо, отколкото да умувате над подобни въпроси. До 15 септември все пак има още доста време.