14 руски военнослужещи от специален въздушно-десантен полк, умрели "съвсем случайно", били погребани в пълна тайна в Москва, пише опозиционното издание "Свободний журнал".

Според официалната версия на военното командване всички те се намирали по време на смъртта си в отпуск. Като се има предвид, че през последните дни на територията на Русия не са провеждани военни учения и няма данни за загинали военнослужещи, отговорът се разбира от само себе си, коментира изданието, което цитира думи на случаен очевидец на погребението. Той изтъква, че "някак си неочаквано с активизирането на подетата от украинските власти антитерористична операция, в Русия зачестили погребенията на казаци, доброволци, воини на православието и бойци от спецчасти".

Свидетелят видял траурната церемония в памет на 14-те войници в клуба на тяхната специална 45-а парашутна бригада край Москва. Той успял да направи 1-2 снимки отдалече. Близките на загиналите отказали всякакви коментари. От военното поделение също мълчали.

Новината засега не е потвърдена от друг източник. Всъщност това много трудно би станало в почти изцяло контролираните от властта руски медии, отбелязва "Свободний журнал".

Ако твърдението обаче се окаже вярно, то ще опровергае уверенията на Москва, че в Източна Украйна "не е имало и няма руски военнослужещи".

На фона на всичко това от Украйна дойде новината, че тази сутрин на територията на страната са нахлули 10 руски бронетранспортьора, два танка и два тежкотоварни камиона "КамАЗ". За това съобщи в профила си във фейсбук Дмитрий Тимчук - шефът на украинския Център за военно-политически изследвания.

Машините били част от руска военна колона. Украинските граничари успели да я блокират и в Украйна влезли само малка част от машините. Сега те се движат към азовското пристанище Мариупол.