"С едни и същи бонбонки храним едни и същи маймунки. Стига вече, това не се ли случи преди две години? Фирмите сега са същите..."

Така зам.-председателят на БСП Кирил Добрев коментира пред бТВ разпореждането на премиера Бойко Борисов от вчера.

Министър-председателят нареди да се намери законов начин компанията "Джи Пи Груп", която се свързва според медийни публикации и източници от бранша с шефа на "Лукойл" Валентин Златев, да бъде извадена от всички обществени поръчки, докато трае разследването за злоупотреби с евросредства. До разследването се стигна след публикации на "Биволъ" и сигнал до прокуратурата от вицепремиера Томислав Дончев. 

Добрев имаше предвид акцията на Борисов от февруари 2016 г., когато прекрати търг за строежа на лотове от магистрала "Хемус", спечелен от консорциуми с водещи представители "Джи Пи Груп" и "ПСТ Груп". Общата стойност бе за близо 1 млрд. лева. 

Мотивът на премиера тогава бе, че в медиите въпросните компании се свързват със Златев и с депутата от ДПС Делян Пеевски, а Борисов не можел да позволи съмнения в законосъобразността на обществените поръчки.  

Кирил Добрев коментира и състоянието на БСП. По думите му вътрешнопартийната опозиция в БСП и ГЕРБ имат общ медиен център и общи тези, а Цветан Цветанов звучи като говорител на опозиционерите в левицата. Той обаче не назова къде е този медиен център и кои са участниците от БСП в него. 

Темата стана актуална покрай писмо на недоволните в червената партия от ръководството й заради ситуацията в партийния вестник "Дума". И заради решение на Министерския съвет да бъдат отпуснати 43 млн. лв. на община Варна, за да придобие терен в центъра на града - т.нар. "дупка", която е собственост на бизнесмена социалисти критик на Корнелия Нинова и екипа й Георги Гергов. 

Добрев обаче предпочете да не нападне Гергов. По думите му "не е виновен този, който яде баницата". 

"Кой направи оценката за 43 млн. лв. на този терен? Георги Гергов ако може ще вземе и 100 млн. лв. Кой му ги дава е въпросът", категоричен бе зам.-шефът на БСП.

Той призна, че в левицата има вътрешно напрежение, но проблемите щели да бъдат решени, докато наближат избори. Направи и прогноза, че ако до европейските избори през май 2019 г. няма предсрочен парламентарен вот, преразпределение на силите ще има след това заради резултатите.

По думите на Добрев вече и децата усещат, че кабинетът "Борисов" 3 няма да изкара мандата си и това било въпрос на време. На евровота обаче коалиционният партньор на ГЕРБ "Обединени патриоти" ще останат без представител в Брюксел, а това щяло да доведе до преразпредебение на силите. 

Кирил Добрев каза още, че вярва, че МВР може да се справи с разследването на жестокото убийство на Виктория Маринова. По думите му БСП не е искала международно разследване, а само е бил цитиран посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, който предложи помощ. Социалистът не се съгласи с Борисов, че "червени и сини политици" използвали случая, за да "очернят България" пред партньорите ни. 

“Кой е този фактор, който може да накара всички европейски издания и политически лица да говорят едно и също? Има само един фактор и той е недоверието към институциите”, категоричен бе Кирил Добрев.