Дълго време яйцата се смятаха за нездравословни заради покачване нивото на холестерола, което води до сърдечни заболявания. Въпреки това редица изследвания опровергават подобна връзка. Сега научен екип от американски лекари подгряват дискусията около “лошите яйца”, пише германското сп. “Фокус” и разработва темата.

Според Федералната служба за земеделие и прехрана всеки германец консумира средногодишно по 231 яйца. Тъй като яйцата не само са вкусни, а съдържат протеини, антиоксиданти, витамини и минерали, мнозина държат да консумират поне по едно яйце дневно.

Яйцата обаче съдържат холестерол, който чрез отлагане може да стесни артериите, което пък увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и мозъчен удар.

Първа теза: едно яйце на ден намалява риска от мозъчен удар

Хранителната промишленост рекламира здравословни продукти без съдържание на холестерол. При това редица научни изследвания отдавна бият отбой. Така например американски изследователи от института EpidStat в Мичиган и DLW Consulting Services в Юта стигнаха до следното заключение: яйцата не увеличават риска от коронарни сърдечни заболявания и инсулт.

Напротив! Учените дори са открили доказателства, че приемът на едно яйце дневно може да намали риска от инсулт.

Американските учени са анализирали седем изследвания. Заключението им беше оповестено през 2016 г. Три години по-рано китайски учени в областта на храненето стигнаха до същия резултат – който яде по едно яйце всеки ден, не повишава риска от сърдечни заболявания.

Втора теза: яйцата да не се включват в менюто

Още по-учудващо е, че група американски лекари отново искат да изключат яйцата от менюто. Изследователи от 12 научни института са анализирали 25 научни изследвания и са разработили нови препоръки за здравословно хранене. През март 2017 г. резултатите бяха публикувани в сп. Journal of the American College of Cardiology, при което се посочва: яйцата повишават нивото на холестерола и поради тази причина крайно рядко трябва да попадат в чинията.

И сега? Не е чудно, че противоречивите препоръки объркват потребителя. “Фокус” се обърна към двама кардиолози.

Какво казват германските експерти относно спора около яйцата

Хелмут Голке, член на управителния съвет на германската фондация “Сърце”, предупреждава Германия да не се влияе от резултатите от американските изследвания. Решаващото при консумацията на яйца е съпътстващото хранене. Важното е каква храна се приема към яйцата. Докато закуската в САЩ често включва яйце и сланина, то германците се наслаждават на твърдо сварено яйце със зеленчуци. Точно в това е голямата разлика: със сланината като гарнитура американците приемат допълнително наситени мастни киселини. Който обаче предпочита средиземноморска храна с много плодове, зеленчуци и ненаситени мастни киселини като зехтин, не бива да се тревожи за нивото на холестерола.

Изследвания сочат също, че 400 грама плодове и зеленчуци дневно могат да намалят риска от артериална склероза.

“При всяко ниво на холестерола средиземноморската храна има положителен ефект. Вместо потребителят да се съсредоточава върху отделни хранителни компоненти, по-добре е да обръща внимание върху здравословно и балансирано хранене”, казва Голке.

По-добре е да се откажете от никотина, отколкото от яйцата

Освен това храненето само до известна степен влияе на нивото на холестерола. Останалото е генетика. Така например чернодробните рецептори LDL регулират стойностите на холестерола в кръвта. От генетична гледна точка човек може да има повече или по-малко LDL рецептори и така организмът да регулира по-добре или по-зле нивото на холестерола, обяснява Улрих Лауфс, старши лекар в Клиниката за вътрешни болести, кардиология, ангиология и спешна медицина към Университетската болница в Заарланд.

“Определени гайки в човешкия организъм имат далеч по-голямо влияние върху нивото на холестерола, отколкото храненето”, казва Лауфс.

Според него, за да избегнем сърдечно заболяване, на първо място трябва да се откажем от никотина и да се движим достатъчно. Здравословното хранене е едва на трето място.

Колко яйца са полезни

Не може да има универсална препоръка, валидна за всички, казва Лафус. Той засяга и един куриозен пример: “В продължение на 25 години един мъж всеки ден ял по 25 яйца. Доживял до 85 години, имал нормално ниво на холестерола и никакви заболявания на кръвосните съдове.”

Експерти препоръчват по 4 яйца седмично

Досега при здрави европейци, които консумират по 4 яйца седмично, учените не установиха повишаване броя на сърдечните заболявания, казва Голке. Той препоръчва това да е ориентирът за максимален брой яйца.

При това става дума за средна величина. Който по Великден яде повече яйца, а след това по-малко, изобщо не бива да се тревожи. По принцип обаче диабетици и страдащи от коронарни сърдечни заболявания трябва да ограничават приема на яйца.