Бившата министърка на вътрешните работи на Македония Гордана Янкулоска бе осъдена на шест години лишаване от свобода по делото "Танк", предава телевизионния канал "Алсат-М", цитиран от агенция "Фокус". Присъдата бе произнесена днес по обед в Наказателния съд от председателката на съдебния състав Добрила Кацарска. Янкулоска, която има тримесечно бебе, не присъстваше в залата.

Янкулоска бе призната за виновна по обвинения в злоупотреба със служебно положение заради присвояване на средства при закупуването на служебен автомобил - брониран Мерцедес С600 Гард на стойност 600 хиляди евро. За същото престъпление бе произнесена присъда и срещу бившия премиер Никола Груевски.

В края на миналата седмица Апелативният съд в Скопие потвърди присъдата му - лишаване от свобода за срок от две години.

 
По-рано Груевски определи процеса срещу него като "политически" и обвини магистратите, че искат да го вкарат в затвора в навечерието на референдума за промяна на името на държавата.

Процесът на Янкулоска, който се водеше отделно заради бременността на бившата министърка, започна към края на август, след като тя роди. В делото "Танк" преди това бяха осъдени освен Груевски и бившият помощник министър в МВР Гьоко Поповски на 6,6 години.