Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще открие обновената и реставрирана гробница на дервиша Гюл Баба в Будапеща по време на двудневната си официална визита в Унгария (8-9 октомври).

Тюрбето на Гюл Баба.

Програмата на Ердоган предвижда срещи с президента Янош Адер, с председателя на парламента Ласло Ковер и с премиера Виктор Орбан. Според предварителното изявление ще бъдат дискутирани политическите и икономически връзки между двете държави, отношенията ЕС-Турция, както и теми от областта на сигурността, нелегалната миграция и тероризма. 

Освен това турският премиер ще открие и бизнес форум и ще посети гробище на загинали в Първата световна война в Галиция.

Посещението в Унгария идва след визитата на Орбан в Турция през юли, когато унгарският лидер присъства на тържествената церемония за встъпване в длъжност на Ердоган след преизбирането му като президент.

Паметникът на Гюл Баба. Голямата страст на дервиша били розите и създаване на нови сортове.

Гробницата (тюрбето) на Гюл Баба е историческа забележителност. Разположена е в район Буда на унгарската столица, в района на хълма на розите (Rózsadomb). От унгарска страна процесът по реновацията й бе поверен на вицепремиера Золт Семен.

Още през май м.г. унгарските властти съобщиха, че турският лидер ще присъства на церемонията по откриването на сградата, която е собственост на Република Турция.

През 1997 г. музеят на Гюл Баба беше отворен за първи път и тогава за тържеството пристигна тогавашният турски президент Сюлейман Демирел.

Един от символите на Будапеща, верижният мост "Сечени", вече е окичен с турски знамена. От съображения за сигурност "Сечени", както и няколко централни булеварди и площади, ще бъдат затворени за граждани; по целия маршрут на турския държавен глава паркирането е забранено.