На протокола за химическа експертиза на кръвна проба на директора на БНТ Константин Каменаров от "Св. Анна" пише, че е съставен на 23 юни 2016 г., а самото изследването е направено на... 24 юни.

Това изтъкна днес защитникът на Каменаров - адвокат Людмил Рангелов, при третия опит делото да тръгне по същество на втора инстанция в градския съд.

Както Клуб Z писа, генералният директор на БНТ е осъден от Софийския районен съд за употреба на алкохол с над 1,2 промила в кръвта, доказана и с кръвна проба. Най-любопитното в казуса обаче е, че член 343Б от Наказателния кодекс, по който той е подведен, първо, не позволява да се "размине" с административно наказание, и второ - е за умишлено престъпление от общ характер. Точно това почти сигурно го прави автоматично несъвместим за поста генерален директор на БНТ при евентуална влязла в сила присъда.

 
Той вече два пъти не се яви на делата на втората инстанция срещу него - един път поради ангажименти, втори път поради влизане в болница. Но беше декларирал, че желае да присъства (иначе това е негово право - не и задължение, б.р.).
 
Днес постъпи молба от Каменаров, че поради неотложни ангажименти няма да посети съдебното заседание, но вече няма против то да върви без него.

Адвокат Людмил Рангелов направи пред съда 3 доказателствени искания все във връзка със сбъркания протокол: да бъде призована химикът Милена Москова от специализираната лаборатория към "Св. Анна" да каже на коя дата е работила с пробата. Също така да се изиска препис от регистъра на болницата, както и да се поиска справка коя е "д-р Иванова", която е подписала окончателния протокол, и да бъде призована и разпитана как така документът е съставен в деня преди кръвта да бъде изследвана.

Съдебният състав с председател Атнас Атанасов се съгласи само с едното искане - да се проучи кога е получена пробата, обстоятелствата за получаването й отразено ли е в регистъра, и ако да - да се представи извлечение от регистъра.

Съдът пита още "Св. Анна": по какъв начин се определят номерата на протоколите за химическа експертиза и каква е причината в приложения протокол на Каменаров посочената дата да е 23-ти, като е отразено, че изследването е извършено на 24-ти. Той постанови, че това ще изясни фактическата обстановка достатъчно и не е нужно да бъдат викани споменатите две жени.

Атанасов за пореден път разпореди и обвиняемият да бъде призован по местоработта му за следващото заседание - на 7 ноември.

До края на мандата на Каменаров остават около 2 години.