Говорителят на БСП Атанас Мерджанов заяви, че служебното правителство не е на президента Росен Плевнелиев, а е резултат от коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и протестъри.

"За ГЕРБ са финансовото и икономическите министерства и митниците, за блока МВР и службите, протестърите излъчиха премиера, правосъдния министър, заеха много съветнически места и не малка част от културното министерство"обясни Мерджанов.

Според него в момента се извършват поголовни чистки във ВиК, в ДНСК, в бордовете на болниците, в енергийните бордове, в митниците и др. Мерджанов обърна внимание и на спирането на обществените поръчки, което се прави от някои министри. Според него е възможно това да се прави, за да се търси "удобния изпълнител".

Мерджанов заяви, че намеренията за смяна на шефа на служба "Военна информация" Веселин Иванов са безпрецедентен факт в най-новата българска история. Той изтъкна, че според експерти в областта, една такава смяна на безспорен специалист, какъвто е Иванов ще окаже влияние върху резултатите на службата. 

"Искам да подчертая, че Иванов беше назначен от името на ГЕРБ, той не беше сменен по времето на министър Ангел Найденов заради добрите резултати и позитивните отзиви от партньорските служби", обясни Мерджанов.

Според него президентът вместо да е гарант за националната сигурност се превръща в опасност за нея.

Крадецът вика, дръжте крадеца. Непонятно е хора, които не могат да управляват, да побеждават, и това се доказва многократно, да правят оценки на настоящото правителство.

Това коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ. "Служебното правителство не е на ГЕРБ, това е поредната опорна точка на другарите социалисти и комунисти”, обясни Атанасова.