Испания и Франция разбиха местни терористични групи, съобщи Франс прес. Държавите са действали независимо една от друга. Фракциите, в които са членували задържаните, не принадлежат към никоя от големите терористични организации и дейността им се е ограничавала до разпространяването на радикални идеи.

Испания

Испанските власти съобщиха, че са разбили джихадистка мрежа за вербуване и радикализация, разпростряла се в 17 затвора. Агенти на Гражданската гвардия са разкрили и разпитали 25 затворници от различни испански центрове за излежаване на наказания, обвинени, че са част от близка до "Ислямска държава" група, която имала за цел да радикализира други затворници, посочи в комюнике Министерството на вътрешните работи. 

Групата, съставена едновременно от затворници с джихадистко минало и от хора, радикализирали се в затвора, се опитвала да вербува и "да събере затворниците, осъдени за терористични престъпления", уточни Министерството. Ведомството не съобщава никакви подробности за дейността на групата, освен че целта ѝ е била намирането на съмишленици. То не посочва също дали затворниците са били във връзка с "Ислямска държава", нито дали са планирали атентати. На някои от членовете на групата предстояло скоро да излязат на свобода.  

Разследването тръгва от затворник в един наказателен център, но противозаконната дейност на групата е обхващала 17 затвора - 55 процента от затворите, в които излежават присъди хора, свързани с джихадистки тероризъм, посочи министерството.

Франция

Единадесет души са били задържани тази сутрин в северна Франция при операция за превенция на тероризма с участието на около 200 полицаи. Цел на акцията е била организацията "Център Захра Франция" в град Гранд Сент, намиращ се близо до пристанището Дюнкерк. Трима от задържаните са били оставени в предварителен арест за незаконно притежание на оръжия.

Били са замразени авоарите на организацията. Полицията е претърсила нейната централа и жилищата на основните ѝ ръководители заради "очевидната им подкрепа за няколко терористични организации и разпространяването на идеи, влизащи в разрез с френските републикански идеали", казаха запознати със случая източници.

На интернет сайта си "Център Захра Франция" посочва, че целта ѝ е "да популяризира посланието на исляма през погледа на пророка и семейството му". Според страницата ѝ във Фейсбук организацията е основана през ноември 2009 г.