Норвегия ще преразгледа всички решения за закрила на деца, в които е участвал виден експерт, осъден за свалянето на детска порнография, съобщи Би Би Си.

Безименният психиатър (името му се пази в тайна, защото има деца) бе осъден наскоро на 22 месеца затвор, след като призна, че е свалил 200 000 изображения и 12 000 видеоклипа със сексуален тормоз над деца. Някои от тях дори показвали изнасилване на бебета от възрастни мъже.

Осъденият е признал, че гледа подобни материали от 20 години. 

Преди десетилетие той е заявил, че е участвал в над 75 случая за решаване на съдбата на деца, които "Барневернет" - местната агенция за закрила на децата - е счела за застрашени. От тогава насам по всяка вероятност е бил експерт по стотици подобни случаи. Колко точно - специалистите от агенцията не знаят, но ще проверят.

Множество родители в Норвегия с отнети деца твърдят, че "Барневернет" работи прибързано, отнема им децата несправедливо и те не ги виждат с години. Наското пък бТВ излъчи репортаж с няколко български семейства със същото оплакване. Според тях местните социални служби използвали изключително малко доказателства, за да отнемат детето - като оплакване от съседи, че децата плачат много силно. Според тях имало и много други скандални случаи, които се скриват под предлог закрила на децата. 

Една от потърпевшите - Инез Арнесен - успя да вдигне шум със своя случай, при който бяха отнети четири от децата ѝ заради това, че ги биела. След три години тя доказа невиността си в съда, но до момента са върнали само две от тях.