Министерството на регионалното развитие ще сезира прокуратурата с искане да протестира издадените разрешения за строеж поради наличие на груби нарушения при издаването им. Това стана ясно на среща между вицепремиера Екатерина Захариева и представители на сдружение "Да запазим Корал".

Разрешенията за строеж са издадени и презаверявани без актовете, които се изискват по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Документите за оценяване на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) са издавани в периода 2004 - 2006 г. и са загубили давност, тъй като съгласно ЗООС срокът им е 5 години. Липсват и оценки за съвместимост по ЗБР. Тъй като необходимите документи, които дават право настроеж не са налични, това дава основание за спиране на строежите от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и кмета на общината.

Екатерина Захариева подчерта, че няма да се допусне строителство върху дюни. Тя допълни, че опазването на българската природа е приоритет за правителството, но трябва да се намери точния баланс между екологията, привличането на качествени инвеститори и правата на частните собственици.

„Докато законът е нарушен ние ще действаме срещу нарушителите и ще спираме намеренията за застрояване“, каза още вицепремиерът.

Вицепремиерът посочи още, че една от основните причини за незаконното строителство върху дюните е липсата на кадастър и точното им местоположение. Тя посочи, че до момента няма актуализирани кадастрални и специализирани карти за 39 плажа с дюни по Черноморието. Според Захариева опазването на дюните и плажовете от застрояване може да се предотврати единствено с помощта на такива карти, които в момента са в процес на изготвяне.

"За тях ще се направи всичко възможно до месец това да се случи. Сред тях е и плажът „Корал". При замерването и заснемането са участвали и специалисти на Българска академия на науките.", каза още Захариева.

Проблемите с плаж "Корал" започват още през 2002 година. Тогава община Царево продава 130-те декара на цена, която е в пъти по-ниска от реалната му стойност. След серия от сделки и препродавания земята става собственост на испанска фирма, която подготвя проекта за застрояване. "Корал" е защитена територия до11 август 2003 година, когато тогавашният екоминистър Долорес Арсенова заличава от регистъра на защитените територии природната забележителност "Блатно кокиче" в къмпинг "Корал" в землището на с. Лозенец, община Царево. Мотивите ѝ са "необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му". 

Миналата седмица беше организиран протест в защита на плаж "Корал". Близо стотина души призоваха от брега Министерството на околната среда и водите да обяви плажа и прилежащите му земи за защитена територия. Организаторите от "Да запазим Корал" и сайта "Биволъ" определиха случая като „мащабна корупционна афера, която обединява политици от няколко партии“.

На днешната среща министър Захариева се обяви и за разделяне на плажовете по категории. Идеята е туристите да бъдат информирани кой плаж какви условия предлага. Според нея добра мярка би било и обособяването на „зелени плажове", какъвто може да е „Корал". Според нея при отдаването на концесия за такива плажове могат да залегнат изисквания за ограничаване на броя на преместваемите обекти, шезлонгите и чадърите, за да се осигури повече свободна площ. Тя подчерта още, че много туристи предпочитат почивка на тихи кътчета, без шумни спортни и атракционни съоръжения и да виждат около себе си повече природни материали вместо бетон.

Захариева пое ангажимент и за проверка за това как общините изразходват постъпващите при тях приходи от концесионната и наемната цена върху плажовете в размер петдесет на сто. По закон тези пари могат да се изразходва само за подобряване състоянието на морските плажове - например благоустрояване на прилежащите към тях територии, осигуряване на транспортни връзки и др.

Днес бяха представени и резултатите от новата проверка в община Царево относно издадените строителни книжа за плаж „Корал". Шефката на ДНСК Милка Гечева беше категорична, че ще се предприемат всички необходими действия, които са в правомощията на дирекцията, за недопускане изпълнението на строежи с нарушения по Закона за устройство на териториите и на екологичното законодателство.