"МИ-6 съжалява, че навремето е помогнала на Путин да дойде на власт". Това казва бившият шеф на британското разузнаване Ричард Дирлъв, който заема поста от 1999 г. до 2004 г., цитиран от "Таймс".

Дирлъв направил изказването по време на свое представяне на литературния фестивал в Кливдън. По думите му през 2000 г. в навечерието на президентските избори в Русия към него с молба се обърнал високопоставен офицер от КГБ.

Руснакът искал тогавашният премиер на Великобритания Тони Блеър по време на свое посещение в Санкт Петербург до отиде заедно с Владимир Путин на премиера на нова постановка на операта на Сергей Прокофиев "Война и мир" в Мариинския театър.

Тони Блеър на опера в Санкт Петербург с Владимир Путин през 2000 г. само седмици преди президентските избори в Русия. След тях бившият офицер от КГБ влиза във властта. Илюстрация: скрийншот от "Таймс"

"Доста дълго обсъждахме в Лондон дали Блеър трябва да приеме подобна покана, но стигнахме до извода, че в онази необичайна ситуация трябва да отговорим положително", разказва бившият шеф на МИ-6.

На въпрос дали после в британското разузнаване са съжалявали, че са помогнали за заздравяването на репутацията на Путин, той отговаря: "Разбира се, че съжалявахме, и то много".

"Имайте все пак предвид, че в онзи период отношенията ни с Русия бяха добри. По-късно започнаха да се появяват някои търкания, които прераснаха в сериозни разногласия", добавя той.

Той изброява - случаят с Березовски, след това Закаев (чеченският лидер Ахмед Закаев, б.р.), след това убийството на Литвиненко. 

Сър Ричард обяснява още, че не иска да нарича бившия офицер от КГБ Путин разузнавач, защото "това е благородна професия". Опитът за убийство на Серегй Скрипал той обяснява с кризата, която изживява руското разузнаване.

"Навлизането на Русия в западната бизнес система направи много по-лесно събирането на информация за Русия, защото сега има много повече възможности, много по-лесен достъп до влиятелни руснаци", смята той.

"Защо на Путин, ако е бил той, му е трябвало да поръчва убийството на Скрипал? Мисля, че това отразява кризата в Русия - след разпада на Съветския съюз там бяха навлезли чуждите разузнавания и сега се опитват да залостят вратите, да покажат, че ако си вербуван от чуждо разузнаване, тогава никога, никога няма да си на сигурно място и да избягаш от руското отмъщение", добавя още той.

Според сър Ричард, въпреки че Русия може и да е успяла да използвала технологии, за да влияе на американските президентски избори през 2016 г. , "не мисля, че резултатът е бил такъв, че да промени резултатите от тях".