Президентът Доналд Тръмп понесе много критики във вторник сутринта след речта си на срещата на ООН в Ню Йорк, след като, в своя привичен скромен похват, заяви, че е "постигнал повече от колкото която и да е друга администрация в историята" на своята държава.

Но ако твърдението е пропито с хипербола, то поне хиперболата е наистина заслужена. Иконимиката е във възход, армията бързо се оттегля от Близкия изток след 15 години войни и администрацията на Тръмп подписва търговски сделки за отрицателно време.

И всичко това е постигнато въпреки факта, че огромна част от експертите в държавата, включително и тези от тях, които работят в правителството, се надяват на провал на политиката на Тръмп. Ако е вярно, че неговото президентство е безпрецедентно, то е също така вярно, че съществуването на организирана опозиция сред бившите публични фигури е безпрецедентна.

И все пак, Тръмп надмогна вътрешното съпротивление и външния натиск и продължава серията си от външнополитически успехи:

Севернокорейският "Рокет мен" Ким Чен Ун не е изстрелвал ракети от десет месеца;

Съюзниците на Америка в НАТО най-накрая започват да повишават до 2 процента от Брутния си вътрешен продукт (БВП) разходите за отбраната.

Мексико изглежда се е примирила с реформите в "Северноамериканското споразумение за свободна търговия" (НАФТА). САЩ стои настрана от безкрайните войни в Сирия, Либия и Йемен и посолството на САЩ в Израел бе успешно преместено от Тел Авив в Йерусалим през май, без да предизвика началото на "Трета Интифада" от страна на Палестина, с което заплашваха противниците на Тръмп.

Може би също толкова важно (от гледна точка на САЩ), дългогодишните врагове на Америка са в криза. Икономиката на Русия се влошава, на Венецуела е в разруха, а на Иран, която бе във възход след ядрената сделка през 2015 г., се приземи след като Тръмп спечели изборите и стагнира, след като той извади САЩ от споразумението. 

Ето и Китай. През декември 2016 г., само седмици преди Тръмп да поеме властта, Китай изценира "Тест Тръмп". Китайски кораб изпрати морски пехотинци в моторна лодка, за да откраднат дрон изпод кърмата на американски военен кораб. Барак Обама учтиво помоли за връщането на устройството. Новият президент Тръмп каза на Китай да задържат дрона и намекна, че нещата ще се влошат, като дойде на власт.

По време на управлението на Обама, китайски сили често дразнеха американските кораби, движещи се в Южнокитайско море. Това не се случва при управлението на Тръмп. Нещо повече, Китай настоява пред ООН за налагането на санкции срещу Северна Корея, което принуди Ким да води диалог за разоръжаването на ядрените си арсенали. И въпреки че Китай често заплашва и тормози Тайван, не е правил нещо повече от това да изпрати празни закани в отговор на нарастващите продажби на оръжие от САЩ към острова. Дори въздействието на Тръмп над търговските спогодби не е нарушило отношенията между САЩ и Китай. Нещо повече, поведението на Китай се е подобрило.

Принципен реализъм

Тайната на успеха на администрацията на Тръмп се състои във възприемането на "принципния реализъм": казано накратко - вярата, че целите на Америка са справедливи и че силата на САЩ трябва да бъде употребявана, за да се постигнат. След като пое властта преди година и половина, Тръмп съзнателно е прилагал американската сила, докато е избягвал идеята на предшествениците си, че силата се равнява на силата на армията. В резултат на това САЩ възстановяват водещата си позиция на световната сцена, без да жертва живота на гражданите си, докато го прави. Това е повече от "двойна победа" в международните отношения. 

Ако някой се съмнява, че този новооткрит реализъм е основан на принципна основа, нека погледне целите: Северна Корея, Иран, Сирия, Венецуела, Русия и Китай. Тръмп е упражнявал силен натиск и върху съюзниците в НАТО - за да се въоръжат срещу Русия и други регионални заплахи. А по въпроса за международната търговия, той е оказвал натиск на почти всеки, за да прекрати нечестните и нелегалните практики в търговията.
 
След като "ерата на Тръмп" действително е започнала, важно е да се помни, че идеята на Хилари Клинтън (държавен секретар в първия мандат на Обама) за "рестартиране" на отношенията между САЩ и Русия бе една от основните цели на администрацията на Обама. Тя завърши с анексията на Крим от страна на Русия и прокси война в Източна Украйна, която продължава и до днес. Основната цел на Джон Кери (Държавен секретар във втория мандат на Обама) бе постигането на мир между Израел и Палестина. Деветмесечните безплодни срещи доведоха до войната в Газа от 2014 г.
 

Може би е твърде рано да се оповестява победа на "принципния реализъм", но знаците определено са обнадеждаващи. Други държави не винаги приемат принципа, че целите на Америка са справедливи, но накрая историята обикновено се застъпва за САЩ. При всички положения, както Тръмп обича да повтаря, той не е президент на света. Президент е на Съединените американски щати. 

Две седмици след като Тръмп пое властта, един от най-уважаваните експерти по външна политика, професорът по международни отношения в Харвард Стивън М. Уолт, обяви, че новият президент се е провалил. В същото време, ветерани от администрацията на Обама назоваха външната политика на новия президент с името: "Гигантската стратегия за железопътна катастрофа" (Колин Х. Кал и Хал Брандс). Малко вероятно е на предстоящите междинни избори тези експерти да признаят, че са сгрешили. Но докато гласоподавателите продължават да виждат резултати, най-вероятно Тръмп ще следва правилните цели.  

Коментарът е на Салваторе Бабонес, автор на книгата "Новият авторитаризъм: Тръмп, Популизъм и Тиранията на Експертите, за сп. The National Interest, откъдето го препечатваме с малки съкращения.